Реклама / Ads
3| 9580 |14.10.2014 АРТ ДЖУНГЛА

„Санскритско-български речник“? Да, факт е!

.
Първото издание на „Санскритско-български речник“ (ИК „Изток-Запад“) е вече факт. Основополагащият труд на видния лингвист и литератор проф. д-р Рама Кришна Каушик съдържа най-употребяваните думи с основните им значения на двата езика.
 

Санскрит принадлежи към индоиранската група на индоевропейското езиково семейство. Днес един от 20-те официални езици в Индия, той винаги е имал особен статут в историята на индийската цивилизация. В течение на повече от две хилядолетия санскрит доминира в културния живот на страната като език на най-образованите слоеве на обществото, език на брахманската каста и на основните философско-религиозни учения, на науката и изящната словесност. Санскрит е оказал влияние и върху народните диалекти, а оттам и върху съвременните официални езици в Индия (които включват над 60% думи от санскритски произход). В наши дни в Индия на санскрит се издават вестници и списания, публикуват се изследвания във всички научни области, създават се нови оригинални художествени произведения, излъчват се емисии по радиото и телевизията.

 

От 1981 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ е открит лекторат по санскрит. Езикът се изучава и в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. Но изучаването му среща затруднения поради липсата на учебници, речници и помагала. „Санскритско-български речник“ на проф. д-р Рама Кришна Каушик има за цел да запълни част от тази празнина – той може да се използва и от тези, които желаят самостоятелно да направят първи стъпки в изучаването на санскрит, както и от всеки, който проявява интерес към индийската култура.

В речника има единайсет хиляди думи, предимно от класическия санскрит. Той съдържа най-употребяваните думи и техните най-важни значения. Може да бъде полезен на българския читател и при изучаването на основните класически и епически произведения на индийската литература като „Махабхарата“, „Рамаяна“, „Панчатантра“ и др. Включени са най-употребяваните термини от граматиката, философията, астрономията и други науки. Дадени са също собствените имена на най-известните герои от епическите и класическите произведения, на мъдреци, учени и пр. Включени са също голям брой имена на растения, животни и географски обекти в Индия.

 

Проф. Каушик е изтъкнат индийски лингвист. В периода 1979-1984 преподава в СУ „Св. Климент Охридски“. В този период с негова помощ се открива специалността индология. Професорът работи с много любов и усърдие за нейното утвърждаване. Превел е на български религиозно-философската поема „Бахгавадгита“, а настоящият речник е плод на дългогодишен труд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8678 |04.08.2014 Неизвестни факти за „Яворов и Македония” . 0| 9537 |21.12.2013 Жана Бергендорф спечели Х-фактор . 5| 8393 |16.04.2012 Кърджалиец се пробва в английския Х фактор . 2| 6370 |05.09.2009 Културни факти оживяват в Централна баня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads