Реклама / Ads
15| 6957 |16.10.2014 СВЯТ

Путин: Русия приятелство не търгува, подкрепяме Сърбия

.
Владимир Путин
Позицията на Москва по отношение признаването независимостта на Косово остава непроменена. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща със сръбския президент Томислав Николич в Белград, предадоха руски медии.
 

 

„Русия приятелство не търгува. Подкрепяме Сърбия и ще продължим и за в бъдеще", каза той.

 

По думите му принципната позиция на Русия по този въпрос се базира на международното право и справедливост, допълвайки, че тя не подлежи на корекция.

 

За нас и сега си остава важно да поддържаме териториалната цялост и независимост на Сърбия, особено по въпроса за Косово, поясни руският държавен глава.

 

Припомняме, Русия е една от малкото държави, които не са признали Косово. Между Русия и Косово няма установени дипломатически отношения, а действащото в Прищина рускo дипломатическо представителство се явява отдел от посолството в Белград. Русия счита Косово за неотменна част от Сърбия.

 

Имаме общо минало и добро бъдеще, каза руският президент.

 

От своя страна Николич благодари за оказваната от Русия подкрепа по този въпрос. Той подчерта, че Сърбия разглежда Русия като свой голям съюзник.

 

 

Руският президент е в сръбската столица по повод отбелязване 70 г. от освобождаването на града от нацистите при съвместна операция на съветските и югославски войски през Втората световна война.

 

По време на срещата между двамата президенти Путин бе удостоен с орден на Република Сърбия първа степен.

 

Преди това руският президент постави венец пред паметника на Съветската армия в столицата на Сърбия.

 

След разговори с премиера Александър Вучич двамата ще дадат пресконференция. Ръководителите на двете държави също ще подпишат пакет от документи.

 

Веднага след това Путин ще отпътува за Милано, където ще участва в двудневната среща на върха на ЕС-Азия. Там ще се срещне и с европейски лидери, за да обсъдят ситуацията в Украйна.

 

Междувременно се проведе митинг в подкрепа на Русия и Сърбия в центъра на Белград. Участниците в мероприятието носеха лозунги с надписи: „Президент Путин, спаси Сърбия от окупацията на НАТО".

 

Демонстрантите развяваха и трибагрениците на Русия и Сърбия. Също така носеха портрет на Путин и на руския император Николай II. Участниците скандираха „Русия" и „Сърбия".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6030 |15.10.2014 Русия: САЩ да направи първата крачка за по-добри отношения . 4| 6000 |14.10.2014 Европа губи 40 млрд. евро заради санкциите срещу Русия . 17| 6219 |13.10.2014 Външно а не МО e автор на скандалите с Русия . 46| 8434 |07.10.2014 Вицепремиерът Рогозин: Някой си Шаламанов убеди Близнашки да предаде Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads