Реклама / Ads
32| 9339 |20.10.2014 НОВИНИ

Офицери за Фрог : Сами да си го турим за пенсионирането иска Шаламанов

.
Шаламанов поздравява ген. Ненов
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов си избърсва ръцете с генерал- лейтенант Нейко Ненов и военнослужещите, като сложи лампазлията за председател на Комисията, която трябва да даде предложения за пенсионирането на офицерите и сержантите. Хитрият министър е поставил условие пред Ненов, ако иска да бъде издигнат за шеф на войската и си затвори очите пред факта, че лампазът е агент на ДС.
 
Тези дни служебният военен министър Велизар Шаламанов издаде заповед, с която създаде консултативен съвет предимно от военни, за да разработи модел за пенсиониране на военнослужещите. Този съвет трябва да анализира предложението на социалния министър Христосков за въвеждане на възраст при излизане в заслужен отдих на униформените и до 10 декември да предложи варианти за промяна на сегашните условия.Това означава, че новосформираният орган не може да иска да се запази текстът в чл. 69 от социалния кодекс, според който военни и полицаи могат да получават пари за старост след 27 г. служба в строя без изискване за възраст.

За председател на съвета е определен зам.-шефът на отбраната ген.майор Нейко Ненов. Ето тук е разковничето.  Шаламанов назначава Нейко Ненов за председател, като  негласното намекване е, че генералът ще гледа белия кон на шеф на отбраната през крив макарон, ако не изпълни повелята на политическото ръководство. Това е и слабото място на амбициозния генерал. Той добре знае, че има всички основания да стане такъв, тъй като е ред на Сухопътни войски да излъчат офицер №1. Ген Нейков не го засягат пенсионните  ограничения и е готов да  угоди на политначалниците си., както го е правел и през последните години.

Ако за председател бяха сложили някой свестен генерал, то той трябваше да каже категорично «не» на подобни ходове, та ако щат да му отрежат пагоните и главата. За Ненов сме сигурни, че такова категорично мнение няма да има. Ще бъде нещо от сорта туйти ми онуйти ми, че ще има проблем, както каза и шефът на отбраната адмирал Николов, Ще споменат за сол и мирис и европейските директиви и изисквания  и в последна сметка работата ще е свършена, категорични са офицери от Щаба на отбраната.

Слагат военен , за да кажат, че идеята идва от тях и политическото ръководство остава с чисти ръце. С една дума – сами да си го турим...При това избират този генерал, който са сигурни, че ще изпълни поръчката им. И тъй като това за годините него не го бърка , естествено, че ще е съгласен с Шаламанов. Ген. майор Ненов е минал през полк и бригада, бил е два пъти зад граница, бе командир на СВ, вижда розов хоризонта  си и е  удобен  да предложи пенсиониране по «европейски». Това пък е гласът на командири от частите.

Само преди няколко години министърът на отбраната Аню Ангелов уволни  генерал – Валентин Цанков  за това, че бил военен разузнавач и генерал Володя Цветанов като притежател на явочна квартира и човек на ДС. Само преди дни Комисията по досиетата разкри, че и въпросният заместник на отбраната генерал-майор Нейко Ненов е бил агент на ДС. Шаламанов сигурно няма да го уволни. Но няма ли да се използва и това за натиск върху амбициозния лампазлия и той съвсем да свали гарда пред  не по-малко амбициозния министър и екипа му.

На читателите ще припомним още, че когато Аню Ньоски уволняваше военни по приетите от Дянков правила за пенсиониране, които сега Христосков иска да върне, от армията бяха уволнени преждевременно стотици капитани, майори и подполковници, от най-добрите. Тогава  ген. Ненов с ирония каза, че в Сухопътни войски има достатъчно офицери, които да ги заместят и се подигра с подчинените си, които бяха принудени да свалят пагоните си.

Дали в МВР Йордан Бакалов ще създаде подобна  комисия и ще сложи начело на нея някой комисар от кариерата?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8686 |16.10.2014 Политолог пред Фрог: Смърт за РБ при подкрепа на Борисов . 19| 7005 |16.10.2014 Проф. Вучков за Фрог: Обичам българските мюсюлмани и те ме обичат . 20| 8716 |15.10.2014 Св. Филипов за Фрог: Кабинетът вече е договорен на 75% . 10| 7243 |14.10.2014 Б. Димитров за Фрог: ДПС ще оттеглят бат‘ Сали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads