Реклама / Ads
4| 5865 |22.10.2014 СВЯТ

Юнкер: ЕС няма да се разширява в близките 5 г.

.
Жан-Клод Юнкер
В следващите пет години ЕС няма да се разширява повече, не искам да подвеждаме държавите, кандидатстващи за членство.
 

Това заяви новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург преди гласуването на новия състав на ЕК, предаде БТА.

 

По думите му в мандата на новата комисия не се предвижда ново разширяване.

Ако е необходимо, преговорите с държавите кандидати ще бъдат ускорени, но няма да приключат, категоричен е новият председател на ЕК.

 

Юнкер, който използва френски, английски и германски език по време на речта си заяви, че не очаква сляпо подчинение от комисарите и ще изисква да се свободни и да

бъде уважавана свободата им на политическо мнение.

 

Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници, добави той.

 

Новият шеф на ЕК посочи като основни задачи справяне с високата безработица, развитие в областта на цифровата икономика и инвестиции в този отрасъл.

 

Юнкер каза, че ще представи план за инвестиции с 300 милиарда евро за поощряване на икономическия растеж и отваряне на нови работни места до края на 2014 г.

 

„Ако ни подкрепите днес, ние ще представим пакет за откриване на работни места, растеж и инвестиции преди Коледа", обеща той.

 

По отношение на бюджетните правила в ЕС, Юнкер категорично заяви, че „правилата няма да бъдат променяни, но те могат да бъдат прилагани с някаква степен на гъвкавост".

 

Приоритетите по точки са следните:

 

300 милиарда евро за инвестиции в реалната икономика за период от 3 години; нови закони, които да създадат единен пазар за цифрови услуги; нов енергиен съюз в рамките на ЕС с амбиция да направи съюза „номер едно в света" по възобновяеми енергийни източници; нов пазарен съюз за капитали, който да включва всички страни членки до 2019 година, да се даде на компаниите, предимно на малките, по-големи възможности за вземане пари на заем без да се налага да се връщат на банки.

 

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени. Той си поставя за цел новата комисия да бъде по-ефикасна. Искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите, посочи Юнкер.

 

Той съобщи, че унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството (заради съпротивата на евродепутатите), а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция).

 

По-късно днес ЕП ще гласува комисията на Юнкер, като правилата предвиждат да я утвърди, да я отхвърли или да отложи гласуването. Ако бъде подкрепена, новата ЕК предстои да бъде  назначена от Европейския съвет по-късно тази седмица и да встъпи в длъжност от края на следващата седмица.

 

За да бъде одобрена, новата Европейската комисия се нуждае от обикновено мнозинство от 50% плюс един глас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6347 |01.10.2014 Украйна далеч от членство в ЕС, твърди следващият еврокомисар по разширяването . 15| 7263 |27.03.2014 Обама: Няма да гоним Русия с оръжие . 1| 7070 |24.03.2014 Официално! Няма оцелели в малайзийския самолет . 10| 6065 |13.03.2014 Яценюк: Киев няма да се предаде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads