Реклама / Ads
4| 4514 |22.10.2014 НОВИНИ

Изготвяме стратегия за грамотността като национален приоритет

.
Служебният министър на образованието Румяна Коларова Източник: Булфото
Стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020 г.) е предмет на няколко публични обсъждания. В рамките на 6 месеца предстои изготвяне на план за действие.
 
Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният министър на образованието Румяна Коларова, предаде „Фокус“. Тя коментира, че редът при стратегията за развитие на професионално образование и обучение е бил обърнат, а в политическата практика е предвидено в стратегията след това да се взимат законодателни решения.

„В нашия случай законът за изменение и допълнение на Закона за професионално образование и обучение беше приет от 42-то Народно събрание, а стратегията седеше в един насипен вариант. Финализирахме, като стъпихме върху два важни елемента. Първият е активното участие на бизнеса. Фирмите не само търсят своите бъдещи работници сред ученици от професионални гимназии, но им дават и възможност да получават обучение. По този начин те усвояват основни професионални умения чрез работата на едно реално работно място“, обясни Коларова.

По думите й, прилагането на стратегията ще бъде свързано с изработването на 4 нормативни документа, а също така и с един проект, който ще стартира до няколко седмици. „Това е проект, който е съвместен с швейцарското правителство. Знаете, че Швейцария има водеща роля като държава, в която професионалното образование и обучение е еталон. По конкурентоспособност Швейцария е на първо място сред европейските държави и то в много голяма степен се свързва с модела на образование, в което професионалното такова има ключова роля“, допълни Коларова.

„Именно затова ще ползваме швейцарския модел, където дори и да се завърши професионално образование, хората след това могат да продължат във висшето си образование. Изработването на стратегията беше свързано с доста активен диалог с колегите от другите министерства“, каза още Румяна Коларова.

Относно проверката на Четвърто помощно училище, министър Коларова коментира, че са получени писмените обяснения на директорката. „Комисията ще вземе своето решение, като обсъди всички документи, които има. Искаме да се спази процедурата, защото вие знаете, че всяко нарушение на процедура дава основание за обжалването на окончателното решение. Ако в момента вземем решение за наказание, то ще бъде в нарушение на процедурата. Това автоматично означава, че тя ще падне в съда. Имаме хиляди подобни примери“, уточни Румяна Коларова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5442 |16.09.2014 Коларова: Грамотността на голямо поколение е загубена . 26| 5514 |01.09.2014 Ген. Михов: Цялостна преработка на Стратегия "България в НАТО 2020" . 8| 5093 |11.08.2014 Правосъдният министър: Целта е да завърша стратегията за съдебна реформа . 12| 4675 |06.08.2014 Министърът на икономиката се сдоби с Енергийна стратегия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads