Реклама / Ads
9| 11374 |22.10.2014 ЪNDERGROUND

Скандал! Мегаделото „Килърите” на кантар заради адвокатски врътки

.
Сумиста и аверите му в съдебната зала
Успехът на мегаделото „Килърите”, което няма аналог в родната съдебна история, е поставен на карта, заради множество адвокатски врътки. Осъденият на 15 години затвор от бандата за мокри поръчки Янко Попов-Туцо е поискал да излезе на свобода и то малко преди ВКС окончателно да се произнесе по наложеното му наказание.
 

Туцо и защитниците му са пуснали молба до ВКС да се промени мярката му за задържане, научи Фрог нюз от негови приближени. Висшите магистрати са я уважили и вече са насрочили разглеждането й на 4 ноември т. г.
Най-скандалното е, че заседанието на ВКС по самото дело „Килърите” е обявено за 12 декември. Това означава, че ако присъдата му се потвърди, в това време Попов може да се окаже извън пределите на затвора. Юристи с опит коментират, че подобно нещо е прецедент и от това могат да произтекат много негативни последици. Не се изключва вероятността Туцо да последва примера на братя Галеви, които щом разбраха, че са осъдени на по 5 години затвор, светкавично духнаха зад граница.

При това положение изходът на делото е поставен на карта. Причината е, че ако ВКС все пак реши да го върне на по-долна инстанция, следват три възможни сценария. Първи-Туцо да бъде осъден задочно. Второ—материалите за него да се отделят и трето-да се спре цялото дело. Не се изключва вероятността този пъклен план да е в основата на всички действия, предприети от подсъдимия. Любопитното е, че непосредствено след като втората съдебна инстанция се е произнесла, Янко Попов-Туцо е поискал да му бъде направена частна съдебно-медицинска експертиза във връзка с неговата непоносимост към затворени пространства. Оттук възниква кардиналния въпрос как Туцо ще си изтърпи 15-годишната присъда, в случай, че според лекарите му прилошава в килията?! Според негови близки именно това ще бъде най-големия му коз пред магистратите, за да го пуснат на свобода в началото на идния месец и то точно преди края на процеса, който се точи близо 4 години. По време на съдебните заседания стана ясен и друг много важен факт. А той е, че Янко Попов не е случаен човек, защото е един от малкото хора в България, които в продължени на години е поддържал приятелство със сръбския наркобос Сретен Йосич.

 

Досега Туцо се подвизаваше в затвора във Варна. Там търкаше наровете заедно с другата емблематична фигура на бандата за мокри поръчки-Петър Стоянов-Сумиста, въоръжил се до този момент с най-тежката доживотна присъда.  Проверка на екипа ни показа, че изненадващо за всички Янко Попов вече е преместен в затворническата болница в София, уж за освидетелстване.

 

Групата „Килърите” са изправени на подсъдимата скамейка за три поръчкови екзекуции – на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, както и за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив. В началото на тази година Варненският апелативен съд  произнесе три присъди „доживотен затвор” при специален режим в пандиз от закрит тип. Те са за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Съдът, обаче намали присъдите, дадени на първа инстанция на Янко Попов-Туцо и Райчо Стойнев, съответно от 17 на 15 години лишаване от свобода, и от 15 на 7 години „лишаване от свобода“. Апелативният съд не промени присъдата на Петър Атмаджов, която е 4 години „лишаване от свобода“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8608 |15.10.2014 „Килърите” се гласят ВКС да ги оправдае или да върне делото им . 15| 22974 |10.10.2014 Сумиста от „Килърите” изпадна в паника, насрочиха делото му за декември . 82| 30951 |04.09.2014 Скандал! Пеевски пак кадрува, спасява шефа на НАП . 16| 8394 |06.08.2014 Скандал! МВР ограничава връзката на журналисти с протестиращи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads