Реклама / Ads
30| 11846 |22.10.2014 НОВИНИ

К. Парамов пред Фрог: В тази история с КТБ има уникална хитрост

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
В тази история с КТБ има една уникална хитрост, провлачвайки във времето разрешаването на проблема й. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов.
 

Смениха методиката за преизчисляване,  тъй като идеята беше задължително да се докаже голяма дупка. От тази гледна точка нещата са безкомпромисно ясни. За да отидем към сегашните числа от доклада, трябва задължително да погледнем темпа им назад. Можем да направим едно уникално сравнение. В края на юни месец просрочените главници и лихви са общо 96 млн. лв. Един месец по-рано, в края на май, когато се подготвя изкуствения фалит на банката, те са два пъти по-малко-само 48 млн. лв. Не може просрочените плащания по главници и лихви, заедно с обезценка на кредитите само за 4 месеца от 96 млн. лв. да станат 4, 2 млрд. лв.! Забележете, че се казва така: 76 % няма обезпечение. Методиката по изчисляване на цялостната система на кредитния портфейл показва, че в случая важна роля е изиграло времето, подчерта Парамов. Според него  ако чакаме още два месеца тези 76% стават  90%.

 

Това е така, защото е приета една норма, че ако един кредит не се обслужва в продължение на 120 дни, той става изискуем. Ако не се обслужва 150 дни, то той е невъзможно обслужван, а ако се стигне до 180 дни, той се отписва като загуба. Кредитите, които не са обслужвани до май месец са много малко- били са едва 48 млн. лв. Тези пари в момента, когато е замислена аферата КТБ, не могат автоматично да станат 4 млрд. лв в абсолютна загуба. Това е така, защото зад всеки кредит има условие за гаранции. Няма кредит , който да не е обезпечен. Разликата, обаче  между необслужваните и необезпечени кредити е много сериозна. Не може едно предприятие да е взело 45 млн. лв., да работи, да има продукция за 45 млн. лв.  и ти да казваш, че този кредит не е обезпечен. Това е абсурдно! Цялата тази ситуация води до сериозен умисъл. Спрямо КТБ е приложена схема в удължен период от време. В един момент много от кредитополучателите са престанали да плащат вноски по главници и лихви, защото са се надявали техния кредит да се обезцени, както съобщават квесторите. Съвсем нормално те престават да внасят своите вноски. Замисълът и цялото разтъкаване на тази афера води именно до тази ситуация, категоричен е финансовият експерт.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4638 |22.10.2014 Юнкер пусна снимка на екипа си, Кристалина на преден план . 10| 4544 |22.10.2014 Д-р Тренчев пред Фрог: Надзорът на „Виктория” ни върза тенекия . 10| 4459 |22.10.2014 Кадиев: Никой не бърза за това правителство, предстои несигурност . 43| 5914 |21.10.2014 Няма бял пушек, но има напредък в диалога ГЕРБ-РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads