Реклама / Ads
29| 11514 |23.10.2014 ГЛАСЪТ

Шест въпроса към Иван Искров в полза на прокуратурата

.
Докладът за КТБ, макар и в съкратен вариант, е ясен. Според него липсват 4,2 млрд, което е кошмар не само за самата банка, за финансовата система, но и за всички вложители, клиенти и партньори. И най-големите песимисти не вещаеха подобен капиталов недостиг. Е, сбъднаха се очакванията на тези, които искаха смъртта на КТБ, а не на експертите. Практика, характерна за слабо развити държави, в които управлява или военна хунта, или корумпиран политико-олигархичен кръг.
 
Оттук насетне думата имат политиците, колкото й рискове да носи това. Рискове, защото зад всяка тяхно решение, винаги има някакви тънки и дебели сметки. Също и неподходящи съветници, които обикновено служат на няколко господари.

 

Все още управителят на БНБ Иван Искров си изми ръцете като прехвърли топката на прокуратурата. Сиреч, ние направихме каквото можахме, сега вие трябва да го довършите. Ето как умишленото унищожаване на една банка се превърна в обществен факт. Терористичният акт бе публичен и никой не му се противопостави. Отпор дадоха някои експерти, вложители и медии, но никой не им обърна достатъчно внимание. Защото такава бе заръката. Заръката на всеизвестната ОПГ (организирана престъпна група), която командва държавата пред- и задкулисно.

 

След фамозния доклад на одиторите възникват няколко въпроса, на които ако не се отговори, значи сме по-зле и от страните в Субсахарска Африка, най-изостаналата зона в света. (А по-добре ли сме?)

 

1. Щом от години са се вършили грешни неща в КТБ, къде е бил банковият надзор? Защо докладите му сочат отлично състояние на КТБ?

 

2. Констатациите в доклада означават ли, че Искров е давал указания на надзора на КТБ да си затваря очите?

 

3. Ако не е давал такива указания, по какъв начин е контролирал дейността на надзорниците?

 

4. Ако БНБ е проспала "изчезването" на милиарди от КТБ, каква е гаранцията, че същото не се е случило и в други банки? Колко и кои са те?

 

5. Защо Искров е готов да изтърпи водопад от критики срещу БНБ, която не си е вършила работата, както излиза от доклада, само и само да бъде унищожена КТБ? Осъзнава ли Искров, че по този начин лепва клеймо на много свои служители, че са подкупни или дебили?

 

6. Срещал ли се е Иван Искров с Ахмед Доган и Делян Пеевски (заедно и поотделно) в периода преди и след 20 юни 2014 г., когато КТБ бе поставена под особен надзор? Какво си е говорил с тях?

 

Шест въпроса. Техните отговори могат да бъдат много полезни и ценни за прокуратурата, ако тя е такава, каквато трябва да бъде. Задаваме ги, защото улисан как да изпълни указанията на началството и някой политик-следовател, наблюдаващият прокурор може да не се сети за тях.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 12406 |23.09.2014 Искров и торбата с парите . 42| 13573 |15.09.2014 Искров отключи операция "Страх" . 46| 12919 |12.08.2014 Искров и правителството работят за нов bank run . 113| 25505 |11.07.2014 25 въпроса към Искров и другите, дето е..т държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads