Реклама / Ads
2| 4765 |25.10.2014 НОВИНИ

1,20 лв. за преразказ на „Една българка” в нета

.
Срещу есемес на цена 1,20 лв. всеки ученик може да си купи готов преразказ от интернет. И ако допреди няколко години търговията с готови учебни материали беше предимно за студентите и по-големите ученици, то в момента писмени разработки и пищови се предлагат за продан в интернет дори и за децата от прогимназията.
 
Така например в сайта prepishi.com могат да се намерят готови преразкази на произведения и откъси от тях, които се изучават в седми клас, като „Една българка”, откъса „Бай Ганьо у Иречека”, отделни глави от повестта „Немили-недраги ”и др., пише "Монитор". Така учениците могат да се сдобият за нула време с готов „Преразказ на 6-а част на творбата „Една българка” в сегашно историческо време” или пък „Преразказ на I глава от повестта „Немили-недраги”. В интернет могат да се намерят още много подобни сайтове като pomagalo.com, referati. com и др. „За да може да се противопостави на вредното влияние на този т.нар. образователен пазар, един учител трябва добре да го познава. Знаейки какви теми се предлагат в интернет, аз давам различни формулировки, така че учениците  да не могат просто да направят копи-пейст коментира директорката на столичното 31-во СУЧЕМ и учителка по български език и литература Надежда Николчева. Тя обясни, че не липсват случаи, в които засича, че учениците са предавали еднакви материали, взети от интернет. „В такива случаи очертавам с червен химикал преписания материал и посочвам мястото, откъдето е използван”, обясни още Николчева. Тя допълни, че подобно плагиатство намалява крайната оценка. Според нея сайтовете, от които учениците преписват, са се превърнали в бизнес, който се поддържа от определена група хора, които наемат писачи на разработките. По-евтините разработки се заплащат с есемес. Според инструкциите в сайта материалите могат да се изтеглят, като се изпрати есемес с текст prepishi на номер 1851 на цена 1,20 лв. След като изпратят съобщението, т.нар. клиенти получават код, с който да свалят „поръчката”. Всеки есемес пък носи кредити. Колкото по-скъп е, толкова повече кредити получава „купувачът”. Освен да свалят материали, учениците могат и да качват свои. В замяна на това получават два кредита, които се равняват на есемес на стойност 2,40 лв., с който пък могат да свалят необходим за тях материал. В сайтовете за търговия с писмени разработки се предлага пълна гама от готови материали - от съчинение разсъждение и есета до реферати, казуси, курсови и дипломни работи за малки и големи ученици и студенти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6413 |24.10.2014 Близките на Борислава увъртат за детектора на лъжата . 6| 5335 |24.10.2014 Реформаторите наредиха кабинета . 7| 4679 |24.10.2014 По 3-ма висши чиновници на ден уволнява кабинета "Близнашки" . 1| 5046 |24.10.2014 Партиите се разбраха за местата в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads