Реклама / Ads
1| 6918 |26.10.2014 АКТУАЛНО

Гонсало парализира половин България

.
Източник: Булфото
По традиция първият сняг блокира движението в цялата страна. Този път обаче виелиците бяха предшествани от проливни дъждове, които предизвикаха жестоки наводнения. Зловещият ураган Гонсало блокираха живота в половин България. Бедствието, започнало с проливни дъждове у нас, премина през нощта в петък срещу събота на много места в сняг и виелици, които наводниха къщи, заляха улици и мостове. Най-тежко бе положението в Хасковско. Десетчасов дъжд потопи голяма част от града. За по-малко от 10 часа там се изсипаха 100 литра на квадратен метър дъжд.
 

Най-трагично на сутринта беше положението около зеленчуковия пазар до местната река, която излезе от триметровото си корито. Там водата бе метър и половина. Тази част на града остана без ток и комуникации, което доведе хората до паника. Дворът на близкото училище "Климент Охридски" се превърна в езеро, в което сградата на школото остана да стърчи като потъващия "Титаник", пише в. "Стандарт".

Според обяснението на създадения кризисен щаб в общината причината за преливането и на двете реки, които цепят Хасково, е изравняването на нивата им с отводнителните шахти. Под вода е и църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил", строена през 1861 г. Отец Златко се обърна за помощ към хората: Помагайте да спасим църквата! Отчето призова за доброволци с колички, за да изградят диги, които да спасят ценните вещи от храма. До обяд в събота всичко в центъра на града бе под вода - мазета, складове и дворове. По-лошото според хората е прогнозата за времето, според която днес дъждът ще стигне 50 литра на квадратен метър.

Заради повишените нива на реките в община Хасково е имало и спасителни акции. От дома й в с. Въгларово беше извадена с гумена лодка жена в събота сутринта. Мъж е спасен от 4-ти стопански двор край областния град. Не по-леко е и в Димитровград, където са наводнени дворове и къщи в някои от кварталите, както и околовръстният панорамен път. Залят бе и пътят по Е-80 между Хасково и Пловдив между Върбица и Бяла река. Река Банска край с. Добрич също се вдигна критично и бяха евакуирани превантивно хора.

По разпореждане на министър Йордан Бакалов в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е сформиран оперативен щаб, който да организира и координира действията за реагиране при усложнената метеорологична обстановка.
Най-опасният - червен код бе обявен вчера за 5 области на Югоизточна България заради обилни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър. Освен за Хасковска кодът е в сила и за областите Смолянска, Кърджалийска, Бургаска и Ямболска. За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг. Само за Видинско и Монтанско бяха пожалени и там обявеният код бе зелен.

Положението в Пловдив също бе критично. Три подлеза са под вода - на Централна гара, Пловдивски университет и Скобелева майка. Екипи отводняваха къща в първомайското село Бяла река. Хората в нея са били изведени от спасителни екипи. Сигнали за наводнения имаше и в Хисарско. Тежко е положението и в карловските села Бегунци, Иганово, Христо Даново, Столетово, Кърнаре и Розино. Снежна покривка, която е натрупала тази нощ, се е превърнала в киша, която затруднява движението, тъй като повечето от колите са с летни гуми. В с. Слатина е закъсал автобус, пътувал за Клисура. Наложило се е да бъде изпратен друг рейс, който да извози хората. Улиците в част от Карлово, Сопот и селата на Подбалкана са под вода, а от снощи там няма и ток. На тъмно и студено са и в Клисура, където освен местни жители има и гости, тъй като там днес се отбелязва празникът на картофа.

Около 17 часа вчера бедствено положение бе обявено и в община Баните заради пораженията от падналите през последните две денонощия валежи. Над 120 литра на квадратен метър са паднали в района на село Давидково. Вчера 19 села в общината бяха без ток и нарушено водоснабдяване. Активизирани бяха десетки малки свлачища, като по-сериозно бе свличането на земята край село Оряховец. "Четири екипа вчера разчистваха пораженията от пороите, но щетите са за над 500 хил. лв.", допълни кметът на общината Райчо Данаилов. Високите части на Родопите вчера осъмнаха със снежна покривка и ограничение за движение през проходите Рожен, Превала и Пампорово. Първият сняг в курорта вече е 30 см, а на връх Рожен новият сняг достигна 45 см. До края на деня останаха ограниченията през проходите за движение с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Бедствено положение бе обявено в Бургас, след като градът бе залят от поройни дъждове, а от морето удари ураган с 6-метрови вълни. За няколко часа над града се изляха над 70 литра на кв. м. Най-ниските части на града останаха под вода. Най-трагична бе ситуацията в комплексите "Меден рудник", "Акациите" и "Победа". Придошлите води на река Изворска пък заляха селата Маринка и Извор. Изцяло затворен бе централният път Бургас-Созопол, както и трасето Бургас-Извор. Кметът на Бургас Димитър Николов призова да не се предприемат никакви пътувания към Южното Черноморие. Спасителни екипи започнаха да издирват овчар в с. Маринка, след като близките му подадоха сигнал, че нямат връзка с него. Човекът излязъл със стадото си на паша. Близките му се надяват да е успял да се изкачи на близкия хълм, преди водата да залее пасището.

Три язовира - един в Маринка и два в Извор, преляха. Властите алармираха, че има реална опасност да се скъса стената на язовира край с. Маринка. Заради надвисналата опасност бяха евакуирани всички от вилна зона "Черниците" край Бургас. Над 50 души бяха изведени принудително от къщите. Наводнен бе и манастирът в местността Аязмото край комплекс "Меден рудник". Спасителни екипи евакуираха богомолците. Игуменката майка Серафима и един свещеник обаче са отказали на напуснат манастира. По тази причина на мястото остана да дежури полицай.

Призори в събота Бургас бе връхлетян и от друго бедствие откъм морето. 6-метрови вълни заляха Северния плаж и откъснаха половината ивица. Ураганният вятър изтръгна дърво с корените в комплекс "Зорница". Стволът му се е стоварил върху паркиран наблизо лек автомобил. От община Бургас съобщиха, че до момента няма данни за пострадали хора.

Воден порой удари и община Приморско. Десетки къщи в селата Ясна поляна и Ново Паничарево са залети от пороите и от придошлите реки. Много от хората в двете селища бяха евакуирани. Вълни от 2 до 4 метра заляха и вълнолома във Варна. Ураганен вятър с пориви със скорост 28 м в секунда затвори вчера пристанището на морския град за всички кораби. От бурята са паднали дървета, клони и ламарини на покриви, но пострадали няма. През деня количеството паднали валежи бе 17 л на кв. метър. Нивото на двете рискови дерета в бедстващия от потопа през юни квартал "Аспарухово" е нормално, увериха от дирекция "Защита на населението".

Падналият сняг блокира магистрали, пътища и влакове. В 10 часа бе спряно движението в двете посоки по магистрала "Тракия" за почистване на пътното платно, съобщиха от пресцентъра на МВР. Товарните автомобили не се движеха и по автомагистрала "Хемус" в Софийска област и в участъка София - Самоков.

Падналият първи сняг в Старозагорско затвори за доста часове в съботния ден старопланинските проходи Шипка и Хаинбоаз. Движението през прохода на Републиката бе спряно още в 10 часа уж за час-час и половина за профилактично почистване. Ситуацията обаче се оказала по-сложна и до късния следобeд тировете останаха по паркингите в Гурково и Стара Загора. "Снегът на Хаинбоаз достигна 50 см, много силен бе и вятърът, постоянно се образуваха снегонавявания", оправдаха блокирането на прохода от областното пътно управление.

Колите през Шипка бяха спрени в ранния следобед - около 13 часа, и проходът също не бе отворен до късно следобед в събота. Снегът бил по-малко от 20 - 25 см, но пък силният вятър на много места е съборил дървета върху пътя и спешно са били повикани екипи на Гражданска защита да ги разчистват. Опашката от автомобили за Шипка от юг според очевидци е стигнала чак до самия Казанлък. Вследствие на обилните валежи бе прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната. Преустановено е движението в междугарието Димитровград-север - Меричлери и в междугарието Димитровград - Хасково поради наводнен железен път.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5981 |17.07.2014 Милион и половина българи остават без лекарства?! . 0| 5956 |10.09.2009 Die Welt: Страхът от безработицата ни парализира . 2| 7259 |29.08.2008 Кралят на попа стана на половин век

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads