Реклама / Ads
22| 5859 |29.10.2014 ПОЛИТИКА

Дол стабилизирал България, не натискал за правителство

.
Жозеф Дол Източник: Булфото
Председателят на ЕНП Жозеф Дол не е натискал за съставяне на коалиция Реформаторския блок. Според него, твърдението на Радан Кънев си е негова интерпретация.
 
„Това, че е имало натиск, са неговите думи. Аз обясних каква отговорност има център-десницата в момента в България. И ако не се състави такова дясно-център правителство, всеки трябва да си поеме отговорностите, ако не участва. Ако утре се сблъскаме със сериозен проблем в България, трябва да знаем кой е отговорен за това. Само това казах“, обяснява той пред "24 часа".

„Не може нещата да продължават да стоят в такова неясно положение. Тази нестабилност не може да трае с месеци. Зимата приближава, има банков проблем. Това са въпроси, които трябва да бъдат решени. И трябват отговорни хора, които да вземат тези решения. Много добре се получава, че в момента съм тук, но всъщност тази дата за посещението ми беше решена много преди да знаем какво ще се случва. Аз исках да дойда в последния ден на предизборната кампания, тогава отложихме визитата ми заради националния траур в България. Но всъщност се радвам, че днес съм тук, защото усещам как се случват нещата, усещам желанието, волята в различните политически партии“, заяви той.

На въпрос дали Реформаторския блок би бил стабилен партньор на ГЕРБ, Дол отговори: „Те просто трябва да постигнат съгласие помежду си. Не е моя работа да им казвам този или онзи да бъде министър и какво да се случва. Това си е техен проблем“.

Според него, без да се фиксира мандата, за начало правителството трябва да мисли за първите 2 години. „Трябва да се създаде правителство. Партиите, които участват в него, да постигнат съгласие по въпросите, по които ще се работи. Ако се фиксира такъв период от 2 години, вече ще започне битката за следващите избори“, поясни той.

Дол коментира и влизането на партията на Меглена Кунева в семейството на ЕНП: „Г-жа Кунева ни каза, че ще ни прати документи, устав на партията. В момента, в който получим официалната документация, ще заседава комисията, която работи по тези въпроси. Тези неща са разписани и се случват еднакво за всички партии“.

„Тук съм, за да спомогна за съставянето на правителство, за да се стабилизира България. Предвид всичко, което се случва - в Сирия, в Турция, имаме нужда от стабилно правителство в България. Затова съм тук. И наистина съм дошъл заради българския народ, за да не се дестабилизира България в този контекст“, обясни той посещението си.

На въпроса дали вижда Бойко Борисов като президент, лидерът на ЕНП отговори: „Не е моя работа да преценя кой е бъдещият президент на България. Вашите президенти са демократично избирани“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6819 |13.09.2014 На 5 октомври изселниците ще гласуват и в България, и в Турция . 21| 11251 |20.07.2012 Нетаняху се опитва да прехвърли вината за провала върху България, за да удари Иран . 49| 8466 |16.10.2011 Избираме президент на България, а не генсек на ООН! . 88| 9178 |29.05.2011 С. Станишев: Има убийствени доклади за България, сравняват ни дори с Нигерия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads