Реклама / Ads
0| 5461 |30.10.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Мина "Черно море" пак се готви за стачка

.
Миньори
275 миньори от мина "Черно море" - Бургас са в готовност отново да протестират, включително и да останат под земята, защото въпреки обещанията не са получили заплатите си за септември и аванс за октомври. Това съобщи в Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.
 
На 19 септември 58 миньори в "Черно море" прекратиха последния си протест, след като им бяха преведени дължимите заплати. Тогава те останаха под земята 40 часа. Готовност за стачни действия са заявили вчера и миньорите от мини "Марица Изток, информира още БНР.

Заради забавяне на възнагражденията в почти целия сектор "Въгледобив" синдикатът настоява за среща най-късно до петък между браншовите съвети на енергетиците и миньорите с представители на Министерството на икономиката и енергетиката.

"Министър Щонов си позволи и каза "Да, НЕК плаща между 50 и 55% на отделните тецове". От отстрещната страна мениджърските екипи по същия начин заявяват "Ние ще плащаме 55% заплати". Просто, отговорът "Няма пари в системата" не значи, че миньорите, които са около девет хиляди човека общо в различните въгледобивни дружества, плюс открития въгледобив в мини "Марица Изток", ще стоят и чакат като благоденствие да им платят заплати", зави Валентин Никифоров.

КНСБ предлага за бюджет 2015 година държавата да поеме част от дълга на Националната електрическа компания (НЕК), изпаднала във финансов недостиг от около 3 млрд. лв. заради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката.

"Говорим за този дълг, който регулаторът преди известно време, каза, че по никакъв начин не може да бъде калкулиран в цената на еленергията. Това е дългът за АЕЦ "Белене" и за "Цанков камък". Общо сумарно около милиард и половина лева, т.е. малко по-малко от половината задължения на НЕК са генерирани благодарение на тези политически проекти", подчерта лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му това е по-безболезненият начин, отколкото предложението да се увеличи цената на тока с 50%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6334 |09.10.2014 Ген. Михов: И ние се месим в работите на Москва, МиГ-29 е ненадминат . 2| 5090 |02.02.2014 Клиентите на ЧЕЗ ще платят с 20,9% по-ниски сметки през януари 2014 г. в сравнение с миналата година . 0| 5568 |25.01.2014 Мобилният център мина и през Борован . 38| 9230 |13.09.2013 Добруджата заминава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads