Реклама / Ads
3| 9068 |01.11.2014 НОВИНИ

Ден на будителите - да се събудим !

.
Будители
Не мислете, че всичките тези будители са по паметниците или накичени с медали. Между тях са и тези отдавна изчезнали и от учебниците по история даскали от килийните училища, които къде с пръчка, къде с добро наливали на някогашните българчета ум и знания, та да се не срамим, а на бегом да гоним върховете на науката. Има нещо символично в това, че денят на будителите съвпада с Архангелова задушница. Задушница за будители!
 

Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано година след година през вековете на робство, насилия и народни страдания — дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи - книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа.

Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент българите избират опита на своето общество. Те се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време с мощта на своята мисъл са връщали равновесието и духовната стабилност на българите.

Приемат 1 ноември — денят на светеца за нов, но всъщност добре познат празник. Това се случва на 13 декември 1922 г., когато 19-то Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за тази промяна е направено от Правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски.

Първи ноември е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни нeйни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ.

Сред  големите български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

Да се поклоним пред тях ! И да им благодарим, защото те възвестиха пред света, че в българската просвета и култура светлеят едни от най-древните пластове на човешката цивилизация.

 

На всички будители - от титаните на перото, четката и духа до бабите, които разказват приказки на невръстните си внуче - честит празник !

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5897 |30.10.2013 На 139-ия протест студенти обявиха голямо шествие за деня на будителите . 14| 34609 |01.11.2012 Денят на будителите е! Знаете ли ги кои са? . 1| 5289 |01.11.2010 Отбелязваме Деня на Будителите със стачки . 5| 4757 |27.10.2010 БАН излиза на протест след Деня на Будителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads