Реклама / Ads
13| 7066 |01.11.2014 НОВИНИ

Дядо Йоан заклейми търговците за Хелоуин

.
Дядо Йоан
Варненският митрополит Йоан излезе с остро писмо срещу бесовския характер на празника и треската покрай него. "Датата, както и съдържанието на Хелоуин имат стар и откровено езически произход", казва владиката.
 
Дядо Йоан нарича маскарада псевдопразник, поклонение пред злото и пред смъртта. По думите му Хелоуин представлява апотеоз на тлението и смъртта, която се представя в цялата й грозота и безизходност. Варненският митрополит е категоричен, че този празник е неприемлив за православното съзнание. "Хелоуин предлага на децата и възрастните директна среща с демоните - поднебесните духове на злобата, които според Свещеното писание търсят всякакви начини да погубят човека.

Този "псевдопразник" се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, като безобидна игра и забава. Оттук идва и най-голямата заплаха за децата ни - те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица или паяк например", казва още дядо Йоан. И обяснява каква е православната традиция - любовта преодолява границата между живите и мъртвите чрез силата на молитвата ни за починалите и чрез действието на Божията милост.

"Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат", казва още Варненският митрополит. Той призова българите да си спомним, че на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители, а хората ще почетат и починалите си близки, тъй като днес е Задушница.

Според зам.-ректорът на Православната духовна академия в Пловдив Димитър Мирчев почитането на Хелуин се дължи на образователната и възпитателната среда и е продиктувано от желанието на родителите да не отделят своите деца от връстниците им по време на организираните училищни тържества за привнесения отвън празник.

1 ноември ни връща към историята и паметта на българските будители, поставили на преден план националния дух и православната вяра, съхранила народа ни като идентичност през вековете. Ролята на църквата е да разяснява, казва и отбелязва българския Ден на будителите, като напомня неговия смисъл в проповеди и богослужения, заяви Мирчев. Църквата винаги е будна, а самите будители са били най-вече духовниците, клириците и членовете на Българската православна църква, каза ректорът на академията ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. Той припомни, че Денят на будителите ненапразно се отбелязва на 1 ноември, защото тогава по стар стил се почита паметта на Свети Иван Рилски като покровител на българския народ. От историята знаем, че най-големият възход на държавата е тогава, когато е била просветена и не е била затулена нейната будна съвест и морал. Затова трябва да си зададем въпроса дали не иска някой целенасочено да измести значението на този ден, за да затули будността ни, каза ректорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5598 |31.10.2014 Почина Дядо Коледа . 1| 4441 |23.10.2014 Измамиха дядо по телефона с 4350 лв. . 0| 4757 |30.09.2014 2 години затвор за дядо, блудствал със 7-годишната си внучка . 5| 4709 |29.09.2014 Дядо счупи главата на внучето си с лопата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads