Реклама / Ads
5| 5302 |07.11.2014 НОВИНИ

7 ноември - ще пукне ли "Аврора" за БСП ?

.
Позитано
Денят на Октомврийската революция 7 ноември е точният ден за старт на революции, както е видно от историята. Знаков ден ще е и за БСП - Михаил Миков или ще направи една революционна крачка в посока промяна на партията, или окончателно ще я закопае. ще пукне ли "Аврора" за БСП?
 
Революция ще е, ако Миков отстрани от ръководството на партията заместниците си Димитър Дъбов и Евгений Узунов, както се говори на "Позитано". Революция, защото Миков стана лидер именно с подкрепата на Дъбов. Революция, защото от чичо Митко, както наричат Дъбов другарите, държи касичката на партията и е сивият кардинал на Столетницата.

Смяната на Дъбов обаче е наложителна, защото всяко друго решение също ще доведе партията до революционна обстановка. От месец насам срещу оргсекретаря се надигна вече и публично вътрешната опозиция - Кирил Добрев, Георги Кадиев и Страхил Ангелов, а структурите в Разград и Габрово излязоха с декларации за отстраняването му.

На мястото на Дъбов като организационен секретар на “Позитано” 20 спрягат няколко имена за важния пост - Георги Гергов, Валери Жаблянов и Бойко Великов. Лидерът на пловдивските социалисти Гергов със сигурност ще намери място в новото ръководство. Знаково бе оттеглянето му от битката за лидер срещу Миков, както и това, че именно той номинира Станишев за нов мандат начело на ПЕС. А и прие Дъбов за водач на листата в Пловдив-област, когато структурата в Шумен скочи срещу него. Жаблянов се приема за сравнително ново лице за БСП и с избора му Миков би изпълнил призивите за издигане на по-млади начело в партията. Всъщност той вече бе на поста оргсекретар при Станишев. Великов обаче има най-голям опит от тримата в оргделата - ненапразно е единственият оцелял член на ИБ през целия преход. Макар да мълчи като партизанин на разпит и да не споделя намеренията си дори с най-близките си в партията, Миков със сигурност е замислил нещо. Всички, които го познават, напомнят, че е фен на изненадите особено ако са неприятни за противника. Затова и не изключват варианта наказвайки едните (Дъбов и Узунов), да накаже и другите (Добрев и Ангелов), като извади от ръководството и заместника си и опонент за шефския стол Драгомир Стойнев.

Най-вероятно Миков сега ще заложи на редукцията. Ще намали както броя на заместниците си, така и на членовете на бюрото като цяло. Или пък ще направи като Станишев преди няколко години - премахна поста зам.-председател, за да се отърве едновременно от двамата Руменовци - Петков и Овчаров, без да ги засегне публично. Очакванията са освен Дъбов да си отиде и Узунов. Според запознати той сам изявявал вече желание за това. Възможно е със зам.-шефските си постове да се разделят още Георги Пирински и Янаки Стоилов. Първият, защото като евродепутат ще има по-малко време за партията. Вторият пък ще е силно ангажиран като зам.-председател на парламента. А и Миков вече даде знак, че не желае дублиране на шефски постове. Заради тази логика на лидера прогнозите на “Позитано” са, че от бюрото може да отпадне и Ангел Найденов, който стана основен заместник на Миков в парламентарната група. Още повече че половинката му Мая Манолова също е член на ръководството като шеф на Общопартийната контролна комисия, а коментарите на съпартийците им са, че “по един от семейство стига”. От бюрото е възможно да отпадне и секретарят по медийна политика Антон Кутев, защото той се представи много слабо на изборите в Силистра. Възможно било и Миков да се лиши от един от двамата международници - Кристиан Вигенин и Деница Караджова.

Катя Николова обаче със сигурност остава в Изпълнителното бюро. Най-малкото защото мястото ѝ е по право - тя е лидер на женската соцорганизация. По тази линия със запазени места в ИБ са шефовете на червените младежи и на ветераните Вероника Делибалтова и Владимир Топенчаров, както и Калоян Паргов, който е начело на БСП-София. Като нови имена в Изпълнителното бюро се спрягат Филип Попов - верен кадър на Миков от Видин, и Чавдар Георгиев - силно приближен до лидера, който си позволи дори да го наложи на структурата в Хасково за водач на листа въпреки недоволството ѝ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4864 |04.11.2014 Ил. Цанова: От 15 ноември тръгват еврофондовете . 15| 7071 |31.10.2014 Общественици пред Фрог: Няма 1 ноември, има Хелоуин . 0| 4824 |31.10.2014 През ноември започва кандидатстването за подпомагане на лозарите . 1| 4837 |31.10.2014 На 10 ноември - нов кабинет, обстановката в България била спокойна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads