Реклама / Ads
21| 16495 |10.11.2014 ПОЛИТИКА

Защо Владислав Горанов е златната ябълка за ламята Пеевски

.
Министърът на финансите е принципал на ББР, която ДПС депутата използва масирано за финансиране на бизнеса си, а и контролира митниците, така важни за „бизнеса“ на „Булгартабак“
 
Една зависимост на новото правителство към Делян Пеевски е най-замитаната тема в последните два дни. В името на нейното напудряне и замитане се включиха, както героите в нея, така и подопечните Пеевски медии, така и новият-стар министър-председател Бойо Борисов.

А тази зависимост е много проста. Каква уговорка има с Делян Пеевски новият министър на финансите Владислав Горанов? Като заместник на Дяков в предишния мандат на ГЕРБ Горанов стана печално известен с „онази“ снимка с Пеевски на маса, за която бившият-настоящ премиер Борисов нервно обяснява, че двамата са попаднали случайно в едно заведение и взели, че се заприказвали понеже са експерти.

След тази среща ДПС и ГЕРБ бяха в очевидно топли, но прикрити взаимотношения. Поне на икономическия фронт. А той за ДПС е особено важен за да може бизнес модела на партията да просъществува.

Но историята на Горанов с Пеевски не приключва тука. Защото само преди година, когато ГЕРБ изпадна в опозиция, а Пеевски започна операция „разбий герберите“ тихомълком Горанов се евакуира от Парламента, с обяснението, че заплатата от 2000 лв. няма да му стига да храни семейство. Сега обаче е готов да зареже мястото на изпълнителен директор на Общинска банка за почти същата заплата от 2000 лв., но като финансов министър.

Какво ли може да го мотивира? Да речем, че може да го мотивира един успял мъж на вече 34 години.

Защо Владислав Горанов е златната ябълка за ламята Пеевски

Заради ресурсът, който ще има под управление разбира се. Министърът на финансите е принципал на Българската банка за развитие, която вече се превръща в почти персонална банка за Пеевски.

Банката е основен кредитор на контролираното зад кулисите от Пеевски дружество „Водстрой 98“. През август 2014 г., в разгара на кризата около КТБ именно ББР изигра ролята на спасителен кредитор за „Водстрой 98“ като покри задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър обаче показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и така общата експозиция вече надхвърля 50 млн. лв.

Според подписания през август договор (виж по-долу) обаче тя може да се увеличи с още до 20 млн. лв. И очевидно не спира да се увеличава, защото от август до днес са подписани цели четири анекса на договора за кредит между ББР и „Водстрой 98“. А това означава, че Пеевски просто е намерил своята каса за спешни нужди. Подобно на описаната схема с компанията на майка му „Балканска медийна компания“, при която пари са получавани по сметки горе долу на принципа „при поискване“.

За да съществува тази схема трябва да имаш дружество – в новия пример това е „Водстрой“ и банка, готово да те прегърне по всяко време – ББР.

При назначението на министър, който за разлика от Горанов има съмнения в експертните качества на финансиста Пеевски, би имало сериозен риск инфраструктурния бизнес на момчето на прехода да се окаже в остра ликвидна недостатъчност. Позиционирането на Горанов обаче елиминира този риск. Не заради друго, а явно защото той няма съмнения в експертизата на Пеевски. Показва го отчета на „Водстрой“, защото освен ББР кредитор на дружеството е и Общинска банка, ръководена в момента от Горанов.

Но това не е всичко. Влиянието на министъра на финансите в ББР е като детска играчка в сравнение с тежестта, която той ще има върху някой специфични части от бизнеса на „Булгартабак“. Компанията, пак скрито контролирана от Пеевски е в голяма степен зависима от благосклонния поглед на митниците. А финансовият министър е отговорен именно за назначенията и функционирането на Агенция митници.

Не е тайна, че по време на служебното правителство цигареният бизнес на Пеевски започна да изпитва сериозни затруднения. А това очевидно се предава и на цялостното икономическо здраве на ДПС. За това движението няма да има нищо против да играе опозиция на кабинета Борисов – 2, но да контролира жизненоважния за нея финансов сектор.

Договор за залог „Водстрой 98“

Мирослав Иванов
miroivanov.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 12718 |21.10.2014 Кой и защо поръча кризисен ПР за Цацаров . 120| 8540 |07.08.2014 А. Тодоров: Защо само комуняги в това правителство? . 79| 15952 |26.07.2014 Президентът не казва най – важното. Защо? . 100| 8608 |26.02.2014 Борисов: Защо Станишев толкова се зарадва на новата група?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads