Реклама / Ads
25| 9531 |19.11.2014 АКТУАЛНО

Тема на Фрог: Майори и подполковници късат пагоните

.
И войниците в пехотата не достигат...
Майори и подполковници или т.н. гръбнак на армията подават рапорти за уволнение, уплашени от предстоящите промени в системата на пенсионирането им. Десетки са рапортите в най-големия вид въоръжени сили – Сухопътните войски, има рапорти и във ВВС , както и във военноморския ни флот.
 
Назначаването на бившия министър на отбраната Аню Ангелов за съветник на премиера допълнително нажежи обстановката във войската  и посягащите към късане на пагоните започнаха да се увеличават. Повече от очевадна е аналогията с есента на 2012 г, когато правителството на ГЕРБ и министър Ньойски въведоха възраст за пенсиониране в армията и само за два месеца си тръгнаха 800 офицери. Няма кадрови военен на служба, който да подкрепя такива «пенсионни» мерки днес.

Какво по експертно мнение по въпроса от това на командирите на пехотата и военната ни авиация. Ето ги:

Според генерал-майор Андрей Боцев, шеф на СВ,   тези мерки  ще доведат да дестабилизиране на армията и проблеми в системата за сигурност на държавата, военнослужещите ще се демотивират. «Тези от тях, които са придобили необходимия осигурителен стаж, но до навършване на предвидената задължителна пенсионна възраст им остават от 5 до 10 години, обмислят да прекратят службата си в армията, а някой от тях вече го и направиха. Напусналите СВ военнослужещи и подалите рапорти за това са в пъти повече в сравнение със същите периоди от изминалите години. И продължават да напускат, въпреки че няма конкретно нещо прието. Най-вероятно това се дължи на изгубеното доверие не само нагоре, но и в нас, и по принцип.

Предвидените промени освен че ще доведат до рязко увеличаване броя на напускащите военнослужещи, ще създадат вакуум и нарушаване на приемствеността в средните и по-високи управленски нива на ръководство, ще демотивират и създадат несигурност в оставащите на служба, непридобили право на пенсия, военнослужещи.
Всичко това удря по престижа и привлекателността на военната професия и затруднява качественото окомплектоване на военните формирования с кадри.
Към момента в СВ имаме незаети около 1500-1600 места, което говори, че хората чувстват несигурност.», казва генералът.

Подобно е мнението и на командира на ВВС генерал - майор Румен Радев: « ...След  зачестилите напоследък упражнения на тема Кодекс за социално осигуряване /КСО/, броят на подалите рапорти чувствително се увеличи. Ситуацията с пенсионната реформа е тревожна. Неизвестността и липсата на ясна държавническа позиция по проблема се отразяват негативно на ВВС. Нашата професия е много специфична, високо рискова, натоварена и отговорна и това трябва да се отчита от хората с амбиции да променят КСО. Редно е да има поне 5 г. гратисен период преди обмислянето на каквито и да са стъпки в тази насока».

 Според командирът само няколко души от  летците, които дават бойно дежурство нямат достатъчните 15 години служба, за да не пенсионират, ако желаят. Решат ли да се уволняват хем няма да има кой да охранява небето ни, хем няма да спазваме задълженията си към НАТО.

Разделят се с пагоните и офицери от военна полиция и други армейски структури. Бройката им вече е трицифрена и може да догони тази от 2012 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5937 |13.11.2014 Р. Гечев пред Фрог: Искров се държи като ощипана мома и си търси алиби . 16| 8169 |11.11.2014 Политолог пред Фрог: Проф. Минеков ще бъде последван от Гражданския съвет на РФ . 0| 6007 |11.11.2014 Зам.-министър на спорта пред Фрог: Има купища неуредици и затлачени дейности . 13| 9496 |07.11.2014 Мурджов пред Фрог: Бойко Борисов надскочи себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads