Реклама / Ads
5| 8165 |20.11.2014 МИНАЛО

Отлетя към небето херцогиня Алба - "Голата маха"!

.
"Голата маха"
Херцогиня Алба, най-колоритната аристократка на Испания, една от най-заможните и титулувани благородници на Европа, почина на 88 години, съобщи "Hello!". "Кайетана", както я наричаха приятелите й, е починала след кратко боледуване в обкръжението на близките си в издигнатия пред XIV век Паласио де Деунас в Севиля, прочут с лимоновите горички в дворовете си и смятан за любимото от многобройните й имения.
 
Няма точни данни за оценките на богатството й, но те се движат в широките рамки между 600 милиона и 3.8 милиарда евро. Преди три години тя го прехвърли на децата си, за да може да се омъжи като обикновен човек за последната си любов – третият й съпруг, 63 годишният социален работник Алфонсо Диас.

С характерната си бухнала бяла коса и лице, деформирано от пластични операции, тя рядко слизаше от страниците на светските списания. "Кайетана" бе третата жена, предвождала семейството като херцогиня. 13-та херцогиня Алба е била муза на Франсиско Гойя и се предполага, че е прототипът на шедьовъра му "Голата маха", а "Кайетана" разказа, че Пабло Пикасо я помолил да повторят позирането и картината, но консервативното й семейство отказало.

"Не обичам да говоря за пари. Мнозина бъркат парите с активи – ние никога не сме имали много пари в брой", написа тя в автобиографията си.

Тя бе притежател на най-дългия според Книгата на рекордите "Гинес" списък от титли на планетата. "Краткото" й име е Мария дел Росарио Кайетана Алфонса Виктория Еухения Франсиска Фиц-Джеймс Стюарт и де Силва. "Дългото" име включва 46 титли – по няколко пъти херцогиня, графиня и маркиза. В Испания дори се шегуват, че при нейна среща с британската кралица не е съвсем сигурно кой на кого трябва да поклони.

Херцогиня Алба оглавяваше най-старата аристократична фамилия на Испания, датираща от ХV век. Мнозина от дворците, именията и произведенията на изкуството на семейството са под забрана за продажба, тъй като са историческо богатство на страната.
Родена през 1926г. В Мадрид, тя прекарва значителна част от детството си в Лондон, където баща й е посланик и й се случва да вечеря с Уинстън Чърчил и да си играе с принцеса Маргарет.

Сватбата през 1947г. за първия й съпруг – Луис Мартинес де Ирухо, бе толкова пищна, че се конкурираше с тази на британската принцеса Елизабет няколко месеца по-късно. Нейни гости бяха всевъзможни знаменитости – Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Ив Сен Лоран...

"Беше чудесно време", споделя последният й съпруг. "Тя непрекъснато питаше "Какво да направим сега?", Човек не можеше да я спре. Понякога изглеждаше, че аз съм по-възрастният."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7722 |19.11.2014 Победата при Сливница - Ден на Сухопътните войски . 0| 5708 |18.11.2014 Ново: Ван Гог бил убит, не се е прострелял . 3| 6261 |17.11.2014 Фалоси на 8000 години намериха край Видин . 15| 16614 |11.11.2014 Създателите на „Опера” пред Фрог: БНТ веднъж не ни спомена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads