Реклама / Ads
8| 4932 |21.11.2014 НОВИНИ

Министър Москов: Споко! Няма ебола, реагирахме адекватно

.
Петър Москов и Ваньо Шарков
В 16.00 часа в РЗИ беше подадена информация за пациент със съмнения за ебола. Пациентът е бил транспортиран при изключителни мерки във ВМА, съобщи на извънредна пресконференция министърът на здравеопазването Петър Москов.
 
12 лица са били в директен контакт с пациента и 13 лица в индиректен контакт. Установени са 5 лица, които са били извън болницата и са имали контакт с пациента. От тях трима са идентифицирани, единият е настанен във ВМА, а останалите двама са били поставени под домашна карантина. Другите две лица са издирвани съвместно със СДВР. След като е установено, че пациентът не е носител на ебола, претърсването е спряно. За установяването на болестта е отнето 10 часа.

"Медицинските лица и здравните власти притежават достатъчно информация за болестта ебола. Трябва да се подобри информацията на гражданите. Отчитайки добрата реакция и проведените мерки, трябва да изкажа благодарност на всички екипи, които работеха по ноти - от директора на РЗИ - София, доктор Тодор Кантарджиев, екипите на ВМА, екипите на Токуда, екипът на МЗ, екипът на МВР. С министър Веселин Вучков бяхме на телефона до 4 часа сутринта", съобщи Москов.

"Набелязахме мерки за подобряване на цялата ситуация. Ще започнем информационна кампания, свързана с входните точки на цяла България. Ще се открие специална телефонна линия, на която се очаква хората за собствено добро и за доброто на близки да уведомяват, ако някой има симптоми на ебола", заяви министърът на здравеопазването "Поемам отговорността за всичките действия, които бяха проведени през вчерашния ден", заяви Москов. Той обясни, че притесненията му за ебола при въпросния пациент са били породени от грипоподобните симптоми на пациента и посещението му в страна, в която има епидемия.

"Ще предоставим по най - бързия начин защитно облекло в центровете за спешна помощ, в инфекциозните отделения и в местата, където пребивават чужди граждани", съобщи Петър Москов. "Нужно е подобряване на координационната система. Сега ни отне 15 минути. За щастие всичко беше стрес - тест и той показа, че България е готова да отговори на предизивкателството", заяви министърът.

"Опасността от наличие на ебола остава на същото много ниско ниво според всички международни агенции", съобщи още той. Москов определи като изключително полезен вчерашният ден, независимо от всичко. "Надявам се, че всички видяха, че държавата може да реагира адекватно", заключи Петър Москов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4698 |20.11.2014 Ексминистърът, станал иподякон, ще служи в Бачковския манастир . 1| 4589 |20.11.2014 Министър Танев подкрепя закона на ГЕРБ за образованието, но с промени . 0| 5672 |20.11.2014 Бранимир Ботев става зам.-министър на туризма . 4| 4459 |19.11.2014 Проблемният зам. министър: Оставката е в джоба ми , не членувам в партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads