Реклама / Ads
11| 4914 |21.11.2014 НОВИНИ

ГЕРБ прокараха наказанието за депутат, обидил държавното ръководство

.
Текстът в проектоправилника за работа на НС, визиращ изгонването на депутат от зала за обида към държавното ръководство смути и разбуни депутатите, заседаващи в петъчната привечер, съобши нюз.бг.
 

Мая Манолова от БСП е притеснена, че председателят Цецка Цачева редовно щяла да й се обижда и да я гони за 3 заседания. Аз ще трябва да прекарам този парламент в кулоара, предположи социалистката. Езикът на министрите е не по-малко пиперлив от този на народните представители, смята тя.

 

Идеята е депутат, обидил НС, членовете на МС, президента и вицепрезидента или други органи на държавна власт да бъде изгонван за 3 заседания. Той ще може да обжалва санкцията пред председателя на НС. Затова и Манолова поиска обжалването да става пред председателския съвет. Червената депутатка се опасява, че може да й се наложи да иска „помилване" лично от Бойко Борисов, ако според Цецка Цачева тя го е засегнала.

 

Десислав Чуколов от Атака поиска да се забранят в правилника „обидите" само към президента и вицепрезидента. Според националистите въпросният текст е форма на диктатура.

 

Този текст връща НС във времето на Стамболийски и Фердинанд, смята пък лидерът на БСП Михаил Миков. Той каза, че според Конституцията депутатът не носи наказателна отговорност за обида и клевета, но ще носи санкция, ако каже, че даден министър е престъпник. Това показва крайния болшевишки манталитет, който се налага в 43 НС, категоричен бе лидерът на социалистите.

 

Михаил Миков поиска поименна проверка на кворума преди гласуването на спорния за опозицията текст. След проверката обаче председателят на НС Цецка Цачева „надцака" депутатите опозицията и обяви, че тази проверка е нелегитимна, тъй като по-рано днес бе поискана поименна проверка на кворума от Атака, а по все още действащия стар правилник втора проверка е недопустима.

 

Михаил Миков предложи да бъде дадена почивка, за да може управляващите да си съберат кворума. Председателят на парламента даде 15 минутна почивка.

 

В почивката лидерът на БСП събра медиите на извънреден брифинг в кулоарите, за да обясни текста, ограничаващ свободата на словото на депутатите. Червените се оплакаха, че се нарушават основни демократични ценности с подобен текст.

 

Според Михаил Миков втората проверка на кворума е показала, че няма кворум и заседанието щяло да продължи без кворум. Социалистите намекнаха, че това ще е основание приетите от тук насетне текстове на правилника ще бъдат оспорвани.

 

Мая Манолова пък обясни, че всяка ПГ може да иска проверка на кворума в рамките на едно заседание. Това е нарушение не просто на правилника, но и нарушение на Конституцията, изтъкна тя. Според основния закон при гласуване на даден законов текст трябва да има кворум, за да бъде той приет. Ясно е, че този мракобеснически текст ще бъде отменен от КС поради липса на кворум, смята Манолова. Деспотизмът се завръща, диктатурата се завръща под ботуша на ГЕРБ, смята червената депутатка.

 

След почивката заседанието продължи с приемането на текста, предизвикал толкова много горещи парламентарни страсти.

 

Прието бе все пак предложението на Мая Манолова председателски съвет да се произнася при обжалване санкцията, наложена от председателя на парламента на провинил се народен представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4416 |21.11.2014 ГЕРБ се отказа да праща четиригодишните на задължителна градина . 1| 4380 |21.11.2014 Страхил Делийски: ПФ изиграха своята роля и като че ли вече не са толкова нужни на ГЕРБ . 1| 4597 |20.11.2014 Връщат Закона за училищното образование, изготвен от ГЕРБ . 1| 4581 |20.11.2014 Министър Танев подкрепя закона на ГЕРБ за образованието, но с промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads