Реклама / Ads
20| 6147 |22.11.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Кр. Георгиева: ЕК оцени високо Вежди Рашидов

.
Вежди Рашидов и Кристалина Георгиева Източник: Министерство на културата
„Оценката на Европейската комисия за първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата е много висока, защото той и екипът му направиха видими и реални проекти и усвоиха близо 130 млн. лева европейски средства. Затова имате основания сега да получите още по-голяма подкрепа”.
 
Това заяви заместник-председателят на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева по време на срещата си с министъра на културата Вежди Рашидов в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Двамата имаха работна среща, на която бяха обсъдени перспективите за развитие на българската култура в следващия програмен период.

„Искам културата да стане приоритет за България и за другите държави - членки на Европейския съюз, Европа е най-старият континент и ние с пълно основание може да настояваме именно културата да обединява и сближава нашите страни”, каза министър Вежди Рашидов.

Еврокомисар Кристалина Георгиева отбеляза, че България много разумно е очертала своите приоритети за европейско финансиране в следващите години и сега е много важно българското правителство да работи прагматично и като екип за усвояването на всяко едно евро. Тя подкрепи и усилията на министър Вежди Рашидов в сегашния му мандат да търси финансиране за насърчаване на четенето и за подкрепа на българската книга, за нови преводи на българска литература, за повече филмови копродукции, за обмен на проекти в сценичните изкуства, в музикалното изкуство, както и за насърчаване на дебюти на млади творци във всички сфери на културата.

„Зная, че сме длъжници на младите творци и трябва да създадем адекватна среда, в която те да могат да реализират своите дарби и заложби”, каза още Вежди Рашидов.
В Брюксел министърът на културата Вежди Рашидов ще участва и в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз - формат „Образование, младеж, култура и спорт”.

В сесията по култура и аудио-визуална политика министрите ще приемат заключения относно европейската аудио-визуална политика в цифровата епоха и за управление на културното наследство, както и Работния план за култура за периода 2015 – 2018 г. Темата на дебата на министрите ще е насочена към приноса на културния и творческия сектор, включващ и културното наследство, за изпълнението на целите на Стратегията Европа 2020.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5953 |04.10.2011 Удостоиха БГ свещеник с най-високото отличие на МВнР . 20| 11300 |24.04.2011 Мила Георгиева: Чувствам се жител на света . 4| 5834 |10.06.2010 Оцениха културното ни наследство на 100 млрд. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads