Реклама / Ads
7| 5699 |23.11.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Патриарх Неофит отслужи литургия за "Св. Александър Невски"

.
Патриарх Неофит Източник: Булфото
Днес православната църква чества Св. Александър Невски. На този ден празнува и най-големият ни храм - катедралният "Св. Александър Невски" в София. Навършват се 90 години от освещаването на храм-паметника и патриарх Неофит отслужи света литургия.
 
В катедралата дойдоха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов (президент на България в периода 2002-2012 г.), бившите служебни премиери Георги Близнашки и Ренета Инджова.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма "Св. Александър Невски", след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала, отбеляза патриарх Неофит в словото си.

Негово светейшество определи получаването на акта за собственост на храма като "жест на добра воля от страна на българската държава, в лицето на президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Георги Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и БПЦ, и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация".

"Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни", каза в словото си патриарх Неофит.

Той поясни, че сегашната патриаршеска катедрала е била замислена като храм-паметник, "в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ, и за упокоение на душите на падналите за освобождението на България герои", но патриархът отбеляза, че строежът на храма се е превърнал в общонародна кауза и дело.

Патриарх Неофит отправи молитва: "Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ."

Строежът на храм-паметника започва през 1904-та година и е завършен през 1912-а година, а е осветен едва през 1924-та година. На 18-и октомври 1998-а година с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала, където се съхраняват и днес пред иконата на светеца върху иконостаса на храма.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко. Носещите името Александър могат да изберат на кой ден да се почита името им - на 23 ноември или на 30 август в памет на на Цариградския патриарх Св. Александър, когато Българска православна църква отбелязва пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6024 |02.06.2014 Църквата почита Св.Никифор,патриарх Цариградски . 0| 6326 |05.04.2014 Патриарх Неофит отслужи литургия за Св. Богородица . 1| 7208 |20.01.2012 Почитаме Патриарх Евтимий Търновски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads