Реклама / Ads
40| 11252 |23.11.2014 НОВИНИ

Финансисти: Арогантно! Искров на почивка в Черноморска банка, ние плащаме милиарди

.
Иван Искров Източник: Булфото
Тези 11 години, в които Искров управлява БНБ, е много сериозно пропиляно време за устойчивостта на БНБ, респективно за цялата банкова система. Като се започне от сделката с брейди облигациите от 8-9 март 2002 г. и се стигне до 2014-а г. Искров е бил в центъра на вниманието на всички онези несъществени, неточни, антидържавни търговски и банкови сделки, които доведоха България до един много сложен край в момента.
 
Това каза пред БНР финансовият експерт Кольо Парамов. Така че Искров има много информация кои задкулиси кой стои, по какъв начин играе, как политическите ходове са осигурени, кой на кого трябва да угоди, кой какви пари трябва да размие, но навсякъде от сделката с брейди облигациите - загуба над 1 млрд. долара, до ден днешен - натоварване на бюджета с тези излишни пари, Искров е в центъра на вниманието на организацията, на реализацията на всичко това. Искров трябва да направи една трезва оценка и да види, че неговото управление е абсолютно фатално за българската банкова система.

Промяната с цесиите е наложителна, смята още Парамов. Най-грубата и най-важната грешка, която допусна Искров и компания, заедно с квесторите, е, че те направиха всичко възможно да фалират банката. Ако ние бяхме направили всичко възможно да одържавим банката, нещата щяха да бъдат коренно различни, всички щяха да бъдат доволни и тази финансова криза, която ще се получи тепърва, нямаше да бъде допусната.

Ние днес не можем да реализираме и не можем да се натоварим с вариант да осигурим нов 1 млрд. само и само заради това, че някой бе решил задължително да фалира КТБ и в продължение на 115 дни провлачи системата, осигури тази вътрешна финансова немощ, подготви публично обществото за задължителния фалит и в крайна сметка реализира една глупава програма, коментира Парамов. Според него е трябвало БНБ и държавата да направят една нова банка за развитие, включвайки КТБ към Банката за развитие.

Парамов смята, че евентуалното назначение на Иван Искров като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие, е резултат от информация, която той има.

Антоанета Цонева от "Протестна мрежа" нарече евентуалното назначение на Искров като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие "арогантно погазване на чувството за справедливост у гражданите".

Задаваме няколко въпроса, които едва ли ще намерят отговор дали такова договаряне за настоящия гуверньор представлява някаква сделка с оглед на това да бъде купено неговото мълчание от кръгове и среди, които са замесени по един или друг начин в аферата „КТБ".

Искров още октомври заяви, че ще се оттегли в момента, в който вече е ясно какво ще бъде развитието с банката, а сега остава впечатление у публиката, че предпочита да договори своето бъдещо кариерно развитие и то пак в банковия сектор, в международна финансова институция. Това е неприлично, меко казано. Изглежда доста странно предложението на правителството, ако такова бъде реализирано, а именно ние да плащаме милиарди, а Искров да отиде на блага почивка в Черноморската банка. Подобно развитие би означавало открита подигравка с всички, които ще търпят и търпят последствията от аферата „КТБ".

Евентуалното назначаване на управителя на БНБ Иван Искров в Черноморската банка за търговия и развитие е неприемливо и създава усещане за сделка, заяви и депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Това е абсолютно неприемливо. Това е нещо, което за пореден път ще взриви доверието на българските граждани към политическата система и към начина на функциониране на политическата система, тъй като такъв тип назначение на гуверньора на банката създава усещането за сделка и оттук нататък всеки започва да си търси изводите и причините - какви са били мотивите за тази сделка, дали Искров знае прекалено много и в крайна сметка не се търси купуване на неговото мълчание.

Според адвокат Веска Волева, се наблюдава тенденция на постепенно отнемане на правата на хората и бизнеса по отношение на банките и да се дават на банките безконтролни права. Българите са заложници на банките и политиците, каза тя.

Както ставаше по времето на Тодор Живков - говори се, говори и накрая излезе някаква групичка с един закон, който ни го поднасят като последна истина. Това беше увеличението на цените, което се наричаше корекция на цените и ние всички се радвахме. В момента слушаме това - едни безкрайни приказки, които удавят 5 точни и ясни изречения, удавя ги в невъзможност да се разбере от широката публика.

България е заложник на банките и политиците. Разберете това нещо. И това не става въпрос само за КТБ. Аз искам да се погледнат всички останали банкери, които ония ден на някакво събиране казаха - Да започнем да изплащаме и да вкараме нещата в нормалност. Ние не можем да вкараме нещата в нормалност, тъй като те са излезли извън контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 7150 |22.11.2014 Протестна мрежа: Кой купува мълчанието на Искров с пост в чужбина? . 2| 5006 |22.11.2014 Гр. Караджов: Искров сам трябва да се сети за оставка, законите ги няма . 0| 5273 |19.11.2014 Росен Николов няма да замести Иван Искров . 6| 5395 |18.11.2014 Искров на среща с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads