Реклама / Ads
0| 5074 |24.11.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

И. Василева: Министерството на инвестиционното проектиране е забавило 39 европроекта

.
Ивелина Василева Източник: Булфото
39 европейски проекта са били забавени, тъй като са разглеждани от Министерството на инвестиционното проектиране, но нямат издадени разрешения за строеж, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която заедно с кмета Иван Алексиев и депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев инспектира изграждането на ВиК мрежата и пречиствателната станция в Поморие.
 

„Административните абсурди със създаването на това Министерството на инвестиционното проектиране забавиха допълнително нещата за големите проекти. По ОП „Околна среда” голяма част от проектите превишават бюджет от 10 млн. лв.”, обясни Василева.

„Проектът за дълбоководното заустване на Поморие, който трябваше да бъде съгласуван с това министерство, 9 месеца е стоял там и така и не са стигнали до издаването на разрешение за строеж. Затова сега трябва да се действа максимално бързо”, добави министърът, цитиран от „Флагман”.

 

Забавянията през изминалата година неизменно дават отражение върху сроковете за изпълнение. Всички тези проекти трябва да бъдат изпълнени до края на 2015 г., припомни тя. „Има забавяния и заради липсата на разплащания през изминалата година, когато беше спряно финансирането, и поради обжалвания, и по други административни причини. Ние се мобилизираме, за да подпомогнем в максимална степен общините”, каза Василева.

„Ускоряваме всички проекти, които се изпълняват по ОП „Околна среда” (2007 - 2013), за да се възползваме в максимална степен от възможностите, които ни дава европейската солидарност. Помагаме на общините, съдействаме за бърза обработка на документацията и разплащане”, каза министър Василева.

„Изпълнителят се ангажира, че до края на април 2015 г. пречиствателната станция ще бъде изградена. Оптимист съм, тъй като загубите могат да бъдат компенсирани. По-голям проблем ще има с ВиК мрежата, където има археологически находки – това също предполага риск и забавяния. Убедена съм, че с гъвкавия механизъм и многото работни групи – 33 на различни места в града, ще изпълнят бързо проектите”, добави министър Василева.

Забавянето за пречиствателната станция е 7 месеца, а за ВиК мрежата – 9 месеца, обясни кметът на Поморие Иван Алексиев. „В момента се работи с удължено работно време, само и само да спазим сроковете. Те са крайни и ясни и няма възможност за удължаване. Засега нещата вървят в рамките на нормалното”, каза още градоначалникът и подчерта, че това е изключително важен проект за Поморие, тъй като канализацията е изградена 1974 г., а пречиствателната станция е пусната през 2000 г. и 14 г. по-късно се оказва, че е малка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5388 |24.11.2014 Богданов: България неглижира правото в търговските операции . 14| 6344 |23.11.2014 Министърът на туризма: Обмисляме Крисия да стане лице на България . 17| 10047 |22.11.2014 Бизнесът иска промяна на трасето на АМ "Хемус" . 4| 8468 |21.11.2014 Цветан Гунев: 500 млн. лв. изправяха КТБ на крака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads