Реклама / Ads
4| 4652 |25.11.2014 НОВИНИ

Проф. Дуранкев: Бюджет се прави трудно от орел, рак и щука

.
Проф. Боян Дуранкев
Правителството трябва да изготви дългосрочна стратегия за развитие на България, но досега то действа на парче. Най-важното в момента е как ще бъде изготвен бюджетът за 2015 г.Около тази позиция се обединиха икономистът проф. Боян Дуранкев и бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в разговор пред БНТ.
 
"Ако иска правителството да оцелее и да се развива България, трябва България да се развива много по-интензивно. Правителството трябва да представи не просто бюджет за 2015 г., а цялостна стратегия за развитие на България през следващите няколко години. Стратегия за икономиката, за обществото и за обикновения човек. Ако правителството не представи такава стратегия, а се опре на някакви догадки, догодина ни чакат сериозни протести", прогнозира проф. Дуранкев.

Според Дацов това, което се случва през последните седмици показва, че нищо не се е променило, че се работи на парче. Предишното правителство беше критикувано, че няма политически меморандум за коалиционно споразумение. В момента правителството няма такова споразумение и всеки министър действа по свое усмотрение. Той даде пример как министърът на финансите прави едни изявления за социалната сфера за 2015 г. а вицепремиерът Калфин излиза със заклинания за политиката на доходите. Правителството няма много време но трябва да направи програма за работата си. Защото това е абсолютно работа на парче, подчерта Дацов.

Дуранкев заяви, че трудно се прави бюджет, ако се прави от орел, рак и щука. Според нето трябва да българинът да може да види своята перспектива за в бъдеще. Ако това не се направи, всеки обикновен българин ще отиде на мизерна заплата от 1000 евро в Западна Европа, само и само да оцелее. На въпрос способно ли е това правителство да напише стратегия за развитие, Дуранкев отговори, че колкото той като икономист може да управлява правосъдното министерство, толкова и един юрист може да управлява икономическото ведомство. Очевидно е че оркестърът няма партитури пред себе си. Въпросът за минималните и средните доходи е висящ, добави той.

Според двамата анализатори е достатъчно да погледнем Румъния, където има икономически растеж, намалена е корупцията, икономиката й се развива. Достатъчно е, че сме в ЕС и трябва да ползваме добрите европейски практики, подчертаха те.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7638 |25.11.2014 Проф. Ваньо Митев пред Фрог: Москов разваля реформите на Костов . 10| 8231 |25.11.2014 Проф. Иван Тодоров: КТБ можеше да бъде спасена . 12| 4908 |25.11.2014 Проф. Вучева: Жалко, внушават на Борисов, че цесиите са далавера . 2| 4383 |25.11.2014 Бюджетната комисия одобри нови 100 млн. лв. за НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads