Реклама / Ads
23| 11251 |26.11.2014 ГЛАСЪТ

За стоте тояги, дървеното пардесю и данъка лихва по депозитите

.
Редовият българин ще продължи чинно да допълва касичката на държавата с жълтите си стотинки и томително ще чака някой ден и тук да стане като в Германия.
 

Данъкът върху доходите от лихви по депозитите да се увеличи отново на 10% през 2015 г. предложиха преди дни от ГЕРБ. От облагане щели да бъдат освободени детските влогове. Да припомним само, че въпросният данък беше въведен през 2013 г. по идея на тогавашния финансов министър Симеон Дянков и народът не го прегърна с аплауз. Впоследствие кабинетът Орешарски намали ставката за 2014 г. на 8 % с идеята догодина данъкът да падне на 6%, през 2016 г. – на 4%, докато накрая през 2017 г. отпадне напълно.

 

За връщането на 10-те процента тепърва щяла се търси подкрепа. Най-вероятно ще се намери, както обикновено, когато става дума за цървулите на босия. Е, на този етап Реформаторският блок афишира нежелание да подкрепи увеличаване на ставката с аргумент, че всяко увеличение на данъците води до намаляване на влоговете. Току виж обаче размислили…Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче си настоя, че било правилно всички видове доходи да се облагат, максимално да се разширявала данъчната база, защото през данъчната система не трябвало да прави социална политика или да се търси някаква справедливост. Очакванията били за около 80 млн.лв. допълнителни приходи.

 

Икономистите на свой ред са раздвоени, но голяма част от тях считат, че облагането на дохода на спестителите, би имало обратен ефект – дестимулиращ – до степен по-големите да си прехвърлят депозитите в чужбина.

 

Въобще, българските управляващи много често през последните години затършуваха из добрите примери с чужд адрес. Малко на принципа – видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак… И все в Германия ги изнамират. Което не е лошо по принцип, само дето е илюзорно! Да, там наистина има всевъзможни данъци и хората дисциплинирано ги плащат. Католиците, например, плащат църковен данък. (Не малко германци, женени за българки, станаха впрочем източноправославни, за да го избегнат, но това е друга тема). В западните провинции плащат и данък „солидарност“, за да се развиват източните. За да стигнем обаче до ефекта от добре смазаната германска данъчна машина, обвързана естествено с несравнимата с нашия хал германска икономика, едва ли трябва да се започне тъкмо от данък лихва по депозитите. Защото българинът е спестовен, все гледа да скъта „бели пари за черни дни”, но като извадим пред скоба крупните депозити, които със сигурност не са събрани с отделяне от залъка ежедневно и едва ли се намират из българските банки, там ще останат дребните спестявания, оставени я за образование на децата, я за някое голямо семейно събитие, а в доста случаи и за „умирачка”, както казват възрастните роднини. Това са пари, много често отделяни от заплати, които вече веднъж са били обложени по съответния ред. Но защо да не им се лепнат още едни 10%, колкото допълнителен приход дойде – толкова, защото и догодина ще има Коледа, пак трябва да се търсят пари за добавки за пенсионерите, напр…

 

А що се отнася до лихвените нива, те, за радост на едни, за печал на други, отдавна не са това, което бяха; днес у нас вече почти няма банки, които да предлагат лихвен процент над 3 процента. Че и те даже започват да изглеждат много. В това отнощение започнахме да се приближаваме до нормалния свят, сравнете - в САЩ средната лихва по спестовна сметка е около 0.08% на година. В лелеяната от българите Германия – също приблизително толкова. (Само че там и лихвите по кредитите са значително, ама значително под нашите, така че сравненията не са особено уместни, ако се правят едностранно.)

 

Но пък ако нашите или европейските лихви не ви се харесват, бягайте да влагате в Монголия. Тамошната банка Khan привличала клиенти с лихви от 15.1%. Само не забравяйте, че инфлацията по тия ширини е бая височка, точно както и в Бангладеш, където лихвите по депозитите в страната са сред 10-те най-високи в света - около 12%. И във Виетнам било изгодно. Местната Orient Commercial Joint Stock Bank, собственост на френската банка BNP Paribas, предлагала едногодишен срочен депозит с 10% доходност. Ако ви се струва малко, още „по-розов” вариант е Аржентина, където банка предлага депозит с лихва от 22%. За инфлацията да не напомняме отново; всеки поема своите рискове.

 

Държавата пък в ролята си „за едни на майка, за други на мащеха” поема рискове за всички ни, вкл. и за нашите пари, ако ги имаме. Затова връщането на 10%-тния данък лихва по депозитите най-вероятно ще мине, независимо от предколедния шепот, че не било твърде разумно. Вместо от приходи от акцизи, от ДДС от внос и прочие редовият българин ще продължи чинно да допълва касичката на държавата с жълтите си стотинки и томително ще чака някой ден да стане като в Германия. Докато не му притрябват скътаните пари от банката за дървено пардесю. Платено с лихвите по депозита.

 

Чичко Безпаричко

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 20306 |25.11.2014 Сензация! Ето сделки, свързани с 10 (или Д.П.) в тефтерчето на Златанов . 59| 15342 |24.11.2014 Казусът "Орхан Исмаилов" и откриването на топлата вода . 14| 7393 |22.11.2014 Искров в Черноморската банка? WTF... . 35| 16943 |20.11.2014 Кръгът Борисов - Пеевски - държавни пари - банки - пари прим се затвори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads