Реклама / Ads
13| 4854 |26.11.2014 НОВИНИ

Станишев награби управлението на ГЕРБ и РБ

.
Сергей Станишев Източник: Булфото
Управлението в момента е абсолютно безпринципно - програмно и идейно. Това заяви в предаването "12+3" председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Аз не мога да разбера как ГЕРБ и Реформаторският блок, които са проевропейски партии, официално участват в управление с Патриотичния фронт, каза той.
 
За позицията на ПЕС, разпространена преди време, в която се осъжда присъствието на Патриотичния фронт в управлението на страната бившият лидер на БСП коментира:Прочетете програмата на НФСБ. Има стряскащи неща, които няма как да бъдат приети. Властта в България в момента изцяло зависи от тях и има официално споразумение между ГЕРБ и ПФ за подкрепа на правителството. /…/ БСП като партия информира президиума на ПЕС и в точката за актуалните политически ситуации в страните това беше разгледано. Членовете на президиума поискаха да има позиция на ПЕС.

Ако Бойко Борисов беше казал, че най-доброто за България е голяма коалиция и са готови на сериозни разговори….Не да се отиде със 17 свои точки и да се каже на всеки: „Вие приемате ли ги или не ги приемате“, а да се отиде на разговори и да се намери златното сечение между политическите, икономически и социални програми на БСП. Тогава беше възможно. БСП не може да участва във властта на всяка цена. Може да участва във властта само ако вижда програма, ангажимент, които отговорят на това, което сме отстоявали пред гражданите – защита и отстояване на интересите им. Българите не могат да понесат втори десен преход и това ме притеснява в новия формат на управлението.така той отговаря на въпрос за коалиция с ГЕРБ.

Сергей Станишев не отрече категорично тиражираната след Евроизборите информация, че е настоял пред Ахмед Доган да стане премиер, но уточни, че пред ДПС е заявено ясно, че трябва да се засили ролята на партията мандатоносител - БСП:

ДПС избраха друг път - да свалят правителствоно на Пламен Орешарски и търсеха разговори с ГЕРБ в този период. Не случайно още преди Евроизборите имаше една символна среща в Кърджали.

Според Станишев поведението на бившия финансов министър Петър Чобанов е показало как ДПС са взимали власт непропорционално на тяхната парламентарна тежест. Председателят на ПЕС заяви, че очаква от БСП много по-аргументирано и със самочувствие да отстояват това, което са вършили заедно и вършат за страната.

Станишев коментира и представения днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер план за инвестиции: Социалистите очаквахме много по-мащабен план с много по-свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е по-мащабна – да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите-членки. За това обаче, трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат в бюджетни дефицити, защото това е за обща европейска кауза и общи европейски нужди. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти, които да са балансирано разположени териториално, така, че да не се реализира рискът парите да отидат в големите икономики. Социалистите ще направим всичко възможно този план да бъде засилен и да отговори на нуждите. Смята се, че около 700 милиарда евро липсват като инвестиции за ЕС. Този план трябва да се реализира в близките три години и да бъде продължен до 2020-та година.

Един от позитивните моменти в плана, според Станишев, е, че се създава специален европейски фонд за стратегически инвестиции, който е извън европейския бюджет и извън досегашните инструменти за инвестиции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4297 |21.11.2014 Станишев: Ще следим инвестиционният план да не е преразпределение на налични средства . 2| 4623 |19.11.2014 Станишев заръча на Дачич да следи споразумението за разоръжаване . 8| 4774 |12.11.2014 Станишев обясни на Шулц за поискания му имунитет . 4| 4425 |12.11.2014 Цацаров поиска имунитета на Цветанов, Станишев, Сидеров и още 3-ма депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads