Реклама / Ads
7| 4643 |26.11.2014 НОВИНИ

Цацаров: Изтече информация за акцията срещу имамите

.
Сотир Цацаров
Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно.
 

Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, съобщи „Фокус”.

 

„Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше извършено на 25 ноември. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември”, обясни Сотир Цацаров.

 

Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани. „Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР”, добави Цацаров.

 

Цацаров обясни и причината за използването на служители на МВР в такъв мащаб като посочи, че е било с цел осигуряване пълна безопасност на екипи, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

 

 

България ще е първата страна на Балканите, където ще се развее знамето на „Ислямска държава", гласи един от плакатите, открити при акцията. Той е бил намерен при основния обвиняем Ахмед Муса.

 

Към момента 26 са задържаните за 24 часа, 30 свидетели вече са разпитани ,7 лица са привлечени за обвиняеми.

 

Според прокуратурата от юни 2014 до ноември 2014 в Пазарджик Ахмед Муса е образувал и ръководил група със състав - Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Марчев, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

Те отговарят за престъпления против Републиката, като проповядват антидемократична идеология, разпространявайки идеологията на „Ислямска държава". Всички са граждани от ромски произход с български имена, но помежду си се наричали с арабски названия.

 

За същия период са разпространявани материали с призиви. В някои от тях се съдържат брутални сцени на насилие.

 

Муса отговаря пред Темида и за трето престъпление - в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал и възхвалявал идеологията на Ислямска държава.

Муса говорил за възхвала на "Ислямска държава" и на лидера й персонално, за това, че бойците се борят за халифат в световен мащаб. Призовавал всеки да работи за най-възвишената цел, дори ако трябва да ходят да се бият на страната на Ислямска държава. Да изпълнят своя дълг, ако това им бъде вменено, агитирал още той.

Стана ясно, че имамът е агитирал и през интернет - скайп и фейсбук, където набирал поддръжници и сред роми в Европа. Онлайн проповедите си правил на фона на знамето на „Ислямска държава". Имало и шапки, ленти за глава, стикери с логото на терористичната организация.

 

ДАНС са открили и редица рекламни материали, призоваващи към военни действия - иззели са видеоклипове, на които на фона на развяващото се знаме на „Ислямска държава" се разиграват бойни действия, бомбардират се сгради.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 12402 |25.11.2014 Брюксел с ултиматум към Цацаров: Спешни реформи в прокуратурата! . 10| 5199 |25.11.2014 Цацаров: Д.П. винаги ще има, защото механизмът трябва да работи . 17| 4943 |24.11.2014 Цацаров: Скандалът с тефтерчето поставя в „пакет” Д. до Б. . 2| 4485 |18.11.2014 Цацаров: Финансовите измами в ЕС са въпрос на Европейската прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads