Реклама / Ads
15| 6749 |27.11.2014 НОВИНИ

Военни настръхнаха срещу "две в едно" на разузнаванията и парламента

.
Ген. Кирил Цветков
Подадената от определени депутати заявка за сливане на двете разузнавателни служби – Военна информация (ВИ) и Национална разузнавателна служба (НРС), ще нанесе поредния удар върху националната сигурност, се посочва в декларация на Обществения съвет по въпросите на отбраната, в който влизат 28 неправителствени организации. Тя е подписана от председателя на Обществения съвет по въпросите на отбраната генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.
 
Ето я и цялата ДЕКЛАРАЦИЯ на  Обществения  съвет:

"Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), като координиращ орган на 28 организации от сферата на отбраната, изразява своето и на съставните му организации безпокойство от непрекъснатите необмислени реформи в сферата на сигурността и отбраната. Подадената от определени депутати заявка за сливане на двете разузнавателни служби – Военна информация (ВИ) и Национална разузнавателна служба (НРС) ще нанесе поредния удар върху националната сигурност. Азбучна истина в разузнаването е, че информацията, за да бъде достоверна, трябва да се придобива от няколко независими източника. Като пример може да се посочи, че само министерството на отбраната на САЩ разполага със 7 (седем) независими разузнавателни служби.

Ние помним как бе реорганизирана НРС в периода 1997−2003 г. и доведена до невъзможност да изпълнява елементарни задачи. Помним как бяха реорганизирани и слети Военна полиция и Военно контраразузнаване и практически поставени в състояние повече от година да не функционират нормално. Помним как през 2007 г. военното контраразузнаване бе вкарано в ДАНС и сега много професионалисти се питат има ли изобщо такова...А задачите на специалните служби, в това число и на разузнаването, непрекъснато нарастват в динамично променящия се свят.

В тази връзка ОСВО заявява своята категорична позиция, че подобна реорганизация е вредна не само за националната сигурност, но и за държавата като цяло. Създават се условия за манипулиране на държавното ръководство с разузнавателна информация, без то да има възможност за обратна проверка от други източници. Увеличават се рисковете за военните ни мисии зад граница, които няма да разполагат с достатъчно достоверна информация за рисковете в района на мисиите и ще разчитат на такава от други източници Анализирайки случилото се през последните 25 години в сферата на сигурността и отбраната имаме чувството, че някои политици и политически сили не работят за сигурността на България и на нейните граждани.

Днес, когато се навършват 95 години от злощастния за България Ньойски договор, от името на всичките 28 организации на Обществения съвет по въпросите на отбраната призоваваме да не се предприемат никакви действия по сливане на двете разузнавателни служби, без широко обществено обсъждане, в което да могат да се чуят аргументите на всички експерти и специалисти. Призоваваме всички политици и политически партии, които споделят нашата позиция остро да се противопоставят на подобни действия, за да не се повтарят рецидивите от миналото."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4418 |25.11.2014 В. Симеонов ще нищи с военния министър казуса "Орхан" . 0| 4471 |24.11.2014 Военният министър на САЩ подава оставка . 2| 4559 |21.11.2014 Военният министър: Истерията около Орхан Исмаилов е опасна . 4| 5142 |15.10.2014 Даваме 110 военни за нова мисия в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads