Реклама / Ads
38| 6331 |28.11.2014 НОВИНИ

БСП: Народът ни е най-бедният, болният и нещастният заради „Борисов 1”

.
Георги Гьоков
„Народът ни е най-бедният, най-болният и най-нещастният в Европа. Най-безспорен принос за това има първото правителство на Бойко Борисов”. Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от депутата Георги Гьоков. В нея се припомня още, че по всички социални и здравни показатели страната ни е твърдо на последно място в Европейския съюз - най-ниските заплати, най-лошото и скъпо здравеопазване.
 

 „Новата безпринципна четворна коалиция и правителството „Борисов 2“ на практика доказва, че отново ще води политика не за народа, а срещу народа”, се казва още в декларацията. Социалистите са категорични, че хората помнят какво се е случвало по време на управлението на ГЕРБ и този път няма да ги търпят три години и половина, за да ги изгонят от управлението. В документа се посочва още, че очевидно ГЕРБ остават верни на философията си за неглижиране на социалната тема. „Бюджет на тоталното замразяване, на бедността, повтаря се политиката на социална рестрикция”, заявяват още социалстите. Като пример за това се посочва, че всички параметри на социалните плащания остават непроменени: обезщетението на майките за отглеждане на дете от 1 до 2 години, добавката за децата с увреждания, минималната работна заплата. В декларацията се казва още, че освен бюджет на социалната стагнация, ГЕРБ предлага и бюджет на дискриминация, на рестрикцията, на наглостта. „С други думи предлагате бедност и безработица. Предлагате четири години на пълното нищо в социалната сфера”, заявяват народните предсатвители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

 

Социалистите са категорични, че като конструктивна и национално отговорна опозиция, няма да спрат да се противопоставят на всички антисоциални, антидемократични и антинационални политики на правителсвтото, които водят до разслоения и неравенство в обществото, до разпад на държавността, на социалните връзки и деморализация на обществото, до все по-голямо изключване на цели социални слоеве. Като алтернатива на бюджета на ГЕРБ, депутатите от ляво предлагат: минималната работна заплата още през следващата година да се увеличи на 400 лв.; да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10%; пенсионна реформа; преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане; здравеопазване, което засилва обществения характер на системата, чрез по-силно ангажиране на държавата; насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища; провеждане на реиндустриализация на страната.

 

БСП настоява за:

1. Минималната работна заплата още през следващата година да се увеличи на 400 лв.

2. Да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10%, за да се компенсира нарастването на издръжката на живота. Категорично се обявяваме против замразяването им което се превърна в традиция при управлението на ГЕРБ.

3. Настояваме за пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота, въвежда гъвкави условия за пенсиониране и гарантира получаване на пенсия при навършване на определена възраст и реално достижим осигурителен стаж; За регулярни коледните и великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери.

4. За преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане;

5. Държим на здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата, изравнява достъпа в различните региони, въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения;

6. Държим и ще следим за насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища;

7. Настояваме за провеждане на реиндустриализация на страната, за създаване на условия за нови, предимно модерни производства и за възстановяване на части от структуроопределящи за икономиката на страната предприятия при икономическа обоснованост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4890 |24.11.2014 "Болният" от ебола е собственикът на първото чейндж бюро у нас . 7| 4761 |28.10.2014 Миков: Народът гласува за правителство дясно-център . 14| 4527 |17.10.2014 Плевнелиев: Народът не иска повече месии и спасители . 10| 6737 |19.07.2014 Народът към политиците: Стига лъжи за банките!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads