Реклама / Ads
16| 21644 |28.11.2014 ЪNDERGROUND

Супер скандал! Прокурор спъва проверката за подслушването на Касим Дал

.
Касим Дал е бил подслушван незаконно, доказала вътрешната проверка на МВР
Прокурор от специализираният отдел на СГП е възпрепятствал проверката на „Инспектората” на МВР за подслушването на Касим Дал. Това научи Фрог нюз от отлично запознати източници в парламента. Целта е била върху служителите да се окаже безпрецедентен натиск и те да се откажат от работата си по този казус.
 

Бившият вътрешет министър Йордан Бакалов разпорежда на „Инспектората” на МВР да извърши проверка във връзка с информацията на ген. Атанас Атанасов, че незаконно е бил подслушван Касим Дал. По време на разследването става ясно, че исканията за СРС-та са били направени от отдел „Убийства” в тогавашната ГДНП. Освен това по категоричен начин се изяснило, че първоначално Касим Дал е бил слушан 2 месеца, така както повелява законът. Служителите на „Инспектората”, обаче излизат със становище, че удължаването на срока за слушане е бил направен без основание, а мотивите за това-напълно формални. Поради тази причина се приема, че Касим Дал месеци наред е бил слушан напълно незаконно. Не е ясно също колко още политици, бизесмени и журналити са били слушани и дали няма нарочно въведени имена в списъка по поръчка на депутат от ДПС и висш прокурор.

Най-куриозното е, че още преди да излезе окончателното становище по казуса, ръководен служител, посъветван също от прокурор на високо ниво, пуска жалба до специализирания отдел на СГП срещу служителите от „Инспектората”, ангажирани пряко с въпросната проверка. Там държавен обвинител образува преписка № 4-1428, с която възлага на полицията щателно да „провери” проверяващите и да види как са си вършили работата. Оттук насетне за хрътките от „Инспектората” започва истинско ходене по мъките. Всеки от тях е привикван и разпитван по 2-3 часа. Въпросите са свързани с това къде е ходил, какво е правил и с кого се е видял. Всички останали като попарени, защото за първи път в историята на МВР се случвало подобно вмешателство и то по време на вътрешна проверка. Въпреки оказаният натиск, служителите си свършили работата.

В момента по случая тече втора- дисциплинарна проверка. Очаква се ченгетата, които са си превишили правата да бъдат наказани. Не се изключва вероятността да има и уволнени. Този казус ще бъде един от първите, които ще разгледаме във вътрешната комисия, заяви пред Фрог нюз новият й шеф Атанас Атанасов. Предполага се, че тогава ще стане ясно кой стои зад опита за саботаж от страна на МВР и какви са били мотивите му истината да не излезе наяве.  Не е тайна, че  по времето на кабинета "Орешарски" незаконно са били подслушвани политически неудобни лица-бизнесмени, политици, журналисти, както бивши и настоящи ченгета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 11225 |02.11.2014 Вложители в КТБ и ТБ "Виктория": Искров на прокурор! . 58| 67052 |29.10.2014 Супер нагло! Пеевски и ДПС лъжат, че нямат нищо общо с КТБ . 9| 11398 |22.10.2014 Скандал! Мегаделото „Килърите” на кантар заради адвокатски врътки . 82| 30990 |04.09.2014 Скандал! Пеевски пак кадрува, спасява шефа на НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads