Реклама / Ads
13| 7659 |29.11.2014 НОВИНИ

Ахмед Муса и имамите остават зад решетките

.
Ахмед Муса и другите
Имамите от Пазарджик остават в ареста. Това реши преди минути Пазарджишкият окръжен съд. Зад решетките засега остават Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, и Александрина Ангелова, които бяха задържани по време на мащабна акция на ДАНС.
 
Според съда има опасност и седмината обвиняеми да извършат друго престъпление.  Може да се направи и обосновано предложение, че Ахмед Муса Ахмед е проповядвал радикален ислям. Съдът смята и, че той е подстрекавал към война. Единствената жена всред обвиняеми Александрина Ангелова, се оказа преводачка на книга, която проповядва към насилие и антидемократична идеология. Решението на съда обаче не е окончателно и  адвокатите на седмината смятат да го обжалват. Делото пред Пловдивския апелативен съд е насрочено за 4 декември.

Всички те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и призиви за война. Обвинението към Ахмед Муса е най-тежко. Повод за мащабните обиски на 49 адреса бяха публикации в профила на Ахмед Муса във Фейсбук. Прокуратурата твърди, че сред тях има изображения, на които обвиняемите са облечени с тениски с логото на „Ислямска държава”, до тях е знамето и други символи на групировката.  Повечето от снимките са  правени по времето на сватба през юли тази година, а домакин на сватбата е бил Ангел Симов един от обвиняемите.

В хода на следствието са разпитани 17 свидетели, 7 от тях пред съдия, а трима са със скрита самоличност. Сред обвиняемите има неграмотни, повечето са с основно образование. От източници близки до разследването екипът на Нова разбра, че по време на разпитите Ахмед Муса не се е признал за виновен и е отричал съпричастност с "Ислямска държава" .

 Днес съпругата на главния обвиняем Ахмед Муса, Светла обяви, че целият квартал е готов да излезе по улиците ако той не бъде освободен.  Адвокатът на Муса Елвира Панкова обясни, че е предложила на клиента й  да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, но той е отказал.

 Директорът на многопрофилната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев заяви, че в началото на 90-те на Муса е поставена диагноза „параноидна шизофрения”. През последните 20 години обаче, не е бил освидетелстван с психиатрично заболяване.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5710 |28.11.2014 Прокуратурата се чуди дали да иска постоянен арест на Ахмед Муса . 3| 5964 |28.11.2014 Майката на Ахмед Муса: Невинен е . 3| 5692 |27.11.2014 Адв. Харалампиев: Ахмед Муса не трябва да бъде подценяван . 7| 4634 |26.11.2014 Цацаров: Изтече информация за акцията срещу имамите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads