Реклама / Ads
22| 7043 |02.12.2014 ПОЛИТИКА

Путин спря Южен поток заради България в Турция

.
Путин и Ердоган
Русия се отказва от проекта Южен поток. Това стана ясно по време на кратката визита на руския президент Владимир Путин в Анкара. Ресурсите за газопреносната мрежа "Южен поток" ще бъдат пренасочени към проект с Турция, който ще минава по дъното на Черно море.
 
Малко по-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер директно обяви проекта "Южен поток" за приключен.


На съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин обяви решението на Кремъл.

"Да се започва проектът сега, когато нямаме одобрението на България, сами разбирате, е нелепо". Путин определил позицията на Европейската комисия по въпроса като неконструктивна и саотираща сътрудничеството с Русия. Той обаче признава, че е право на Европа да избира от кого да купува. Путин коментира и властите в България.

 

"Ако България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поискат пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно", заяви руският президент и допълни: "Но, в крайна сметка, това е избор на България."

Според Путин "българските колеги неведнъж казваха: Ще сторим всичко, но "Южен поток" със сигурност ще се реализира, защото съответства на националните ни интереси", но това не се е случило.

Масква и Анкара са се договорили да строят морски газопровод към Турция, като по-голямата част от горивото по него ще се насочи към турско-гръцката граница, където ще бъде построен нов газов разпределителен център.

"Днес подписахме меморандум с "Боташ" за строителството на морски газопровод през Черно море с капацитет 63 млрд. куб. м годишно", каза Милер. По думите му за нуждите на турския пазар ще остават около 14 млрд. куб. м, а останалото ще влиза на пазара на ЕС през границата с Гърция.

 

Путин обясни, че цената на горивото за турския пазар ще бъде намалена с 6% от 2015г. и че ще доставят допълнително 3 млрд. куб. м газ. Миналата година по "Син поток" бяха доставени 13.7 млрд. куб. м.

Още през миналата седмица високопоставени руски представители започнаха до говорят, че "Южен поток" е под сериозен въпрос. Министърът на икономиката Алексей Улюкаев каза, цитиран от ТАСС, че "проектът е способ да се намалят за европейските потребители рисковете от транзита - ако те искат да не понижи този риск, ще строим "Южен поток", ако не - няма да го строим". Но в случай, че този проект бъде закрит, то Европа трябва да поеме рисковете от нарушаване на газовите доставки, обясни още министърът.

 

В Кремъл са категорични, че решението е на Европа, а не на Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7143 |26.09.2014 Реформаторска тревога: "Южен поток" се съединява с газапроводната ни мрежа . 75| 9552 |26.09.2014 Бойко, Костов, Путин и Стамболов са любими политици на българите . 62| 5671 |16.08.2014 Цветанов: Искаме диалог с десните; да се обединим около "Южен поток" . 35| 10250 |01.07.2014 Въведоха сталински режим в МВР спрямо медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads