Реклама / Ads
17| 22368 |02.12.2014 ЪNDERGROUND

1 куршум и 7 въпроса за подслушването на Касим Дал

.
Сигурно сме единствената страна в ЕС, където милиционерските номера минават още. Не говоря за отделни случаи, а за манталитет на управници, които ръководят институции, отговарящи за сигурността на гражданите. Тези хора отдавна нямат дори формална отговорност пред обществото. Интересува ги единствено да се харесат на тези, от които зависи поредното им назначение или повишение.
 
Скандалният случай с подслушването на Касим Дал доказва за пореден път взаимовръзките между кръговете в сянка и властта.

Става дума за разработка срещу някогашната "дясна ръка" на Ахмед Доган. Касим Дал, който се отцепи от ДПС и направи Народна партия "Свобода и достойнство", заедно с Корман Исмаилов. От оскъдната информация се знаеше за получени сигнали, че Касим Дал е замислил атентат срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.   

В действителност обаче се случва нещо друго, което както обикновено, остава скрито от обществото.

 

Бившият министър Цветлин Йовчев и неговата "дясна ръка" - главният секретар Светлозар Лазаров разпореждат разработката за Касим Дал. Аргументират се със заплаха за Местан и Пеевски идваща от Дал. Те разпореждат по веригата какво да се прави. Съдът и прокуратурата се доверяват на поднесената информация и Касим Дал е поставен в режим на СРС-а.

Съответно към Местан бил закрепен екип от Националната служба за охрана (НСО), а Делян Пеевски отказал, защото имал многобройна лична охрана и още неколцина мъже със слушалки в ушите, щели да напомнят "свитата" на Доменик Ракуля - Ветеринаря от Сицилия, който не излизал без десетина джелати покрай него...

 

Служебният вътрешен министър от кабинета "Близнашки" Йордан Бакалов обаче усетил, че "има нещо гнило в Дания" и разпоредил проверка по случая. Задачата поела служба "Инспекторат", какъвто е редът. В резултат били открити редица нарушения. Изяснило се, че исканията за СРС-а са дошли от отдел "Убийства" в Главна дрекция "Национална полиция". Първоначално Касим Дал е бил слушан 2 месеца, както е по закон, но този срок бил удължен с формални мотиви. Което вече било незаконно. Оставяме настрана колко други политици, бизнесмени, журналисти и граждани са били слушани покрай тази разработка и доколко някои от тях са попаднали "случайно" в СРС-тата.

Проверката на Инспектората щеше да си остане като една добре свършена работа, а решението някои от участниците в подслушването да бъдат временно отстранени от работа логично, ако не се е била намесила прокуратурата. Да, да, високопоставени представители на държавното обвинение реагирали като ужилени на инспекторската проверка и като контрамярка разпоредили да се проверят проверяващите. Прецедент без аналог в практиката досега. Образувана е преписка № 4-1428, с която се възлага на полицията щателно да „провери” проверяващите как са си изпълнили задълженията. Оттук насетне за хората от Инспектората започва истинско ходене по мъките. Те са привиквани и разпитвани по 2-3 часа, което е истински абсурд. За унижението да не говорим.

 

Запознати с казуса коментират, че една от причините Йордан Бакалов да не бъде част от сегашния кабинет, е именно разравянето на смърдящия случай с Касим Дал. Влиятелни политици, най-вече от ДПС, упражнили истински натиск той да бъде сменен, а от ГЕРБ клекнали... Не помогнали и аргументите, че само за два месеца и нещо успял да иквидира немалка част от батаците на предшествениците си от ръководството на МВР по време на двойната коалиция.

 

Вече е ясно, че в скандала с подслушването на Касим Дал са замесени партийни, а не национални интереси. Това прави няколко въпроса особено важни.

 

1. ДПС ли е разпореждало на вътрешния министър Цветлин Йовчев какво да прави?

Питането е логично, защото съпругата на Йовчев става директор в банка "Виктория" (предишна "Креди Агрикол") по времето, когато Делян Пеевски все още е близък с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Както е известно "Виктория" е дъщерна на КТБ. Нормално е да се предположи, че Пеевски има пръст в това назначение, защото по-късно тъкмо отдела в МВР, който действа по Касим Дал арестува и "убийците" на депутата от ДПС. Подобни съвпадения рядко са случайни. И дали случайно Цветлин Йовчев или хора от семейството му не са поучавали допълнителни възнаграждания от фирми или лица, близки до КТБ и Василев?

 

2. Кой предложи Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР? Йовчев или ДПС? И дали Лазаров е посещавал х-л "Берлин" в столичния кв. "Бояна", известен като база на Делян Пеевски, за да се среща с него там по време на двойната управленска коалиция ДПС - БСП?

 

3. Борислав Александров, който след проверката на Инспектораа на МВР е отстраен временно от шефския пост в отдел "Престъпления с висока обществена опасност" назначение на Пеевски ли е, или на Йовчев и Лазаров? Ако те са го предложили, знаели ли са, дали има разработка в ГДБОП за негови стари прегрешения, които са попречили да получи достъп до класифицирана информация и затова не е станал служител на ДАНС?

Тези въпроси също са важни, защото именно отделът на Александръв е извършил арестите и на тримата "убийци" на Пеевски, които съдът пусна на свобода поради липса на каквото й да е доказателство за подобни намерения.

 

4. Кой е прокурорът, наредил проверка на проверката от Инспектората по случая "Касим Дал" и на какво основание?

 

5. Какво още трябва да се разкрие или случи, за да подаде най-сетне оставка Лазаров като главен секретар на МВР?

 

6. Ще извърши ли главният прокурор проверка на проверката, която трябвало да провери защо е проверявал Инспектората? Ще бъде ли информирано обществото какво точно се е случило и защо?

 

7. Ще продължи ли сегашният министър Веселин Вучков започнатото от прешественика му Йордан Бакалов, за да стане ясно законно или незаконно е подслушван Касим Дал? И ако се е оказало, че няма никакъв заговор срещу Местан и Пеевски, кой трява да понесе отговорността за няколкомесечното слухтене?  

 

Българките политици нерядко подминават с презрения подобни питания. Защото разкриването на такива скандали разкрива същността на "модела Кой". Модел, съсипващ страната ни и разяждащ обществото. Прав е главният прокурор Сотир Цацаров като каза, че "тефтерчето на Златанов е символ на властови механизъм" и "порочен начин на работа в държавния апарат". Но не уточни МВР, службите, следствието, прокуратурата и ДАНС част от този "прочен начин на работа" ли са? Защото нерядко ги виждаме в ролята на инструмент за репресии в ръцете на определени кръгове. А това е гибелно за всички ни.

 

Ще продължим да повдигаме краищата на чергата, за да се види какво са замели там управниците ни. В конкретния случай то е следното: В сараите на Доган е сътворен сюжет: "Касим Дали ще убива Местан и Пеевски". Целта е с един куршум да се ударят два заека. Символично казано. Единият е Касим Дал, който да бъде компрометиран. Другият/ите са Местан и Пеевски. Чрез назначената им охрана да бъде контролирана всяка тяхна крачка.  Защото сараите искат да са информирани, а нямат доверие никому, пък и така са ги обучавали навремето. Изпълнителите са известни и са заменяеми. По-заслужилите стават депутати, другите просто си харчат получените пари и търсят ново поприще. 

  

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 21620 |28.11.2014 Супер скандал! Прокурор спъва проверката за подслушването на Касим Дал . 11| 17601 |19.03.2012 Смяна на покровителите носи куршум за Горилата . 28| 31005 |08.03.2012 Славянски куршум срещу Илия Павлов разби империя за $1,5 млрд. . 16| 26396 |06.03.2012 Марто Къдравия се скри в Тибет със 7 куршума в тялото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads