Реклама / Ads
18| 12839 |08.12.2014 ГЛАСЪТ

Мосю дьо Кабан, мафията, Сумиста, Ченалова и Левски

.
Вижте Апостола и се замислете!
Войната за независимост, с която американците толкова се гордеят, започва заради 340 сандъка с чай, изхвърлени в морето. Инцидентът става на 16 декември 1773 г. Бунтът, или т.нар. Бостънско чаено парти, е срещу монополната търговия с популярната напитка, който налагат фирми от Великобритания в американските колонии.
 
Това е и протест срещу някои данъци. В отговор правителството на лорд Норт в Лондон изпраща войски. Така започва един от най-кървавите периоди в американската история.

Има огромен проблем в българската съдебна система. Има гнили ябълки там. Това е задкулисие и не се знае с какви групировки, партии и дружества има връзки съдът. Това заяви сензационно френският посланик Ксавие Ларен дьо Кабан в сутрешния блок на bTV онзи ден. Когато дипломат от такъв ранг заяви нещо подобно, то се възприема в цял свят като плесница и хвърлена ръкавица. И ако изказването на мосю дьо Кабан е сензационно като такова, то казаното от него е до болка познато на 90% от българите. За останалте 10% това е без значение...

 

Повод за горчивите констатации е скандалът по съдебните неблагополучия на френска фирма, нейното превземане и в крайна сметка изгонването й от страната ни. Дьо Кабан разказа как известната компания е преминала в ръцете на синдика Панайот Велков. Същият Велков, който нашумя преди няколко месаца покрай скандалното си появяване в сградата на ТВ7. Тогава медии обявиха, че синдикът е пратен там със задкулисното съдействие на Делян Пеевски и след искането за обявяване на телевизията в несъстоятелност от Николай Бареков.

 

Според посланик дьо Кабан съдийката по делото е отсъдила неправомерно решение за фирмата „Белведер“, която има оборот във Франция около 900 милиона евро. Ставало дума за финансова схема за кражба на фирма и съсипване бизнеса на чужди инвеститори.

 

Съдията, за да отсъди това, трябва или да е некомпетентна, или корумпирана. Става дума за съдия Румяна Ченалова. Това е нещо, което показва, че има гнили ябълки в съдебната система, смята дипломатът.

 

Ченалова бе в центъра на скандал с уж "случайното" назначение на магистрат по дела срещу фирми, близки до собственика на КТБ Цветан Василев. Във всички тя отсъжда в полза на опонента - фирми от кръга на Пеевски.

 

Разбира се, всички съвпадения на участници и схеми могат да бъдат обяснени със случайността. И пледоарията на ВСС и неколцина други висши магистрати ще бъде в тази посока. Въпросът е кой ще им повярва. Дори Ченалова вече заяви, че френският посланик е заблуден и няма нищо нередно в делата, които е гледала.

 

Това обаче, което казва френският посланик, е освен тежко обвинение и сериозно преупреждение. Той не скри, че случаят ще бъде коментиран открито в неговата страна и ЕС, а инвеститорите ще бъдат предупредени какви капани ги чакат у нас.

 

Ако действието се развиваше преди няколко десетилетия Франция вече щеше да ни е обявила война. Но и днешните събития са вид бойни действия, ако съдим по жертвите на политико-съдебна-мафиотската връзка.

 

Има обаче нещо важно, което коментатори и анализатори пропускат. Съдия Ченалова е ангажирана в делото "Октопод" с главен обвиняем Алексей Петров - Трактора. То е, твърят магистрати, към своя край, въпреки всички капани, които бяха поставени пред обвинението в него. Съдия Ченалова сигурно е виновна за свои действия, Сигурно е била притискана да извърши тези действия и така е обслужен интересът на хора от определен кръг. След изявата на френския посланик е много вероятно тя да бъде отстранена, разследвана и пр. Което означава делото "Октопод" да остане без съдия и да започне отначало. Което обслужва Кой? Познахте, тези които искат заедно да купят банка "Виктория".

 

Не е лошо да се помисли и за тези "случайности". Защото ако Ченалова е виновна за някакви прегрешения, то моделът зад нея е виновен за срива на държавата - чрез банков фалит, ограбване на фирми, прогонване на инвеститори, спасяване на престъпници, овладяване на ключови позиции в управлението, рекет на най-високо ниво, контрабанда и пр.

 

Дали става въпрос за мафия в магистратурата, политиката и бизнеса? Вие кажете. Уморих се да цитирам Роберто Савиано, който бе казал, че в Италия има демокрация с мафия в нея, а България е мафия, с малко демокрация. Каза го в интервю на Даниела Тренчева. Никой политик обаче не коментира думите му. Сигурно защото Савиано е "подкупен", както твърдят медии, контролирани от мафията с бели якички и не може да му се вярва. Тази песен ни е позната. И тук, който надигне глава срещу мафията в управлението, парламента и магистратурата бива моментално дискредитиран, очернен и атакуван с лъжи. И това ли трябва да ни го каже някой посланик!?

 

Пак онзи ден в столицата бе убит 53-годишният Хрисим Хрисимов. От МВР се опитаха да омаловажат инцидента с обяснението, че става дума за някакъв сервитьор или нещо от този род. След упорито ровене и разговори с информирани източници се разбра, че Хрисимов е изключително важен свидател, който на следващия ден трябвало да свидетелства срещу незаконната дейност на голям престъпен бос.

 

Неизвестен засега убиец обаче го ликвидира с над 15 куршума, което си е наказателна и показна екзекуция. Още по-притеснително е, че това е третият важен свидетел срещу групите, известни като „Килърите 1, 2 и 3”, който е „изваден” от играта през последните 6 месеца. Един избяга от затвора, а други двама - показно разстреляни.

 

Не са разкрити нито извършителите, нито поръчителите. Няма и как да сме оптимисти, защото (не)професионалният шеф на МВР главният секретар Светлозар Лазаров оства на поста. Каза го министърът Веселин Вучков и се аргументира, че такива били формалностите на закона. Не каза обаче, че този закон бе приет от ДПС и БСП в най-мракобесният период в МВР от десетилетия насам. Бе приет именно за да запази Лазаров на поста. Там, където го бучнаха среди от ДПС. Както и министър Йовчев, ако съдим по упорититие слухове в политическите среди.

 

Нерешителността на министър Вучков ще изиграе лоша шега на системата. Може да е сигурен. Ако пък тази "нерешителност" му е внушена "отгоре", горчивата чаша ще е за цялото правителство. Защото доказва, че Кой въобще не е извън борда, напротив - командва и кадрува. Точка.

 

Все още обаче не е поставена точка на първите "Килъри", които са в затвора, трима от тях с доживотни присъди за убийства, палежи и рекет. Остава да се произнесе Върховният съд. Третата инстанция няма да разглежда доказателствата и свидетелските показания, защото те вече са приети от два състава. Ще се нищи процедурата. Разбира се защитата на обвиняемите ще атакуват всичко, което може да се атакува. Това е тяхно право и задължение. Прокуратурата пък ще отстоява своите действия. Досега го правеше успешно, за чест на държавното обвинение. В последния доклад на ЕК това дело бе единствено, за което бяха казани добри думи.

 

Чува се, че върховните съдии ще трябва да преценят дали е било редно обвиняемите да бъдат с белезници, както в някои о първите заседания на Шуменския съд. Тогава една от адвокатките сравни решението с това на турския съд, който държал Васил Левски вързан. Петър Стоянов - Сумиста и компания до Апостола... Както се казва Шерлок Холмс: "Всички се шегуват докато не разберат какво е хобито на съдията".

 

Аналогията с Левски звучи на първо четне абсурдно и нагло, но ако се замислите, ще откриете колко пасва на скапаната ни действителност. В този ред на мисли можем спокойно да допуснем, че ако Сумиста не беше в затвора, сега сигурно щеше да е конкурент на Слави Бинев за шеф на комисията по култура в парламента... Нали сам се хвалеше, че е част от проекта АБВ на Първанов. Не се шегувам, а и не ми е до шеги.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров даде знак за реформи. Съюзът на съдиите също иска реформи в частта за случайното разпределение на съдии. Лидерът на ДСБ Радан Кънев отива още по-далеч и иска оставка на ВСС. Тези намерения трябва да бъдат покрепени. Магистратурата и реформаторски настроените политици имат нужда от обществено рамо. Но ще го получат само ако става дума за кардинални промени, за операция "чисти ръце", за изрязване тумора на корупцията из основи. Имитацията е лицемерие. Знае се Кой властва все още в коридорите на правораздаването, ДАНС, следствието и МВР. На този уродлив модел трябва да се сложи край. Тогава и гражданството ще даде своя принос. Иначе - рано или късно, ще стане обратното: първо ще се произнесат гражданите, а след това... Защото липсата на справедливост тежи доста повече от ония сандъци с чай в Америка.  Перспективата аленее, както е казал Платон, в своите сократически диалози.

А може би е най-добре Франция наистина да ни обяви война. Няма да се съпротивляваме много.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 15081 |06.12.2014 Медийната империя на ДПС. От Хитлер до Пеевски и Путин . 155| 12499 |04.12.2014 Паднахме до 1989 г, продължаваме надолу . 41| 14189 |02.12.2014 Румен Леонидов за Фрог: Керванът си лае, глутницата си върви . 67| 11468 |02.12.2014 Путин удари България, да се сеща ЕС*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads