Реклама / Ads
31| 6012 |08.12.2014 ПОЛИТИКА

Бойко Борисов: За"Южен поток" няма подписан дългосрочен договор

.
Бойко Борисов
Българското правителство не е променяло позицията си по „Южен поток”. Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток”. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят на Република България Бойко Борисов относно „Южен поток” и документите, с които се е запознал по проекта.
 

Към момента няма и завършен финален модел по проекта. И двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия”, заяви той.

Борисов посочи, че с решение на Министерски съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром” приемат окончателно решение при следните параметри:

„Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно. Дължината на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за изкупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан”, обясни Борисов.

„Газпром” не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, установени от директива”, подчерта премиерът и добави, че има съществени разминавания по отношение изискванията за достъп на трети страни с тарифа и оператор на газопровода. „В този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разгледани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на директивата”, обяви Борисов.

„Представеният проект съдържа небалансирани клаузи. Дългосрочният договор съдържа и клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за България в качаството му на акционер”, каза още Бойко Борисов.

Според експертите няма завършен окончателен финансов модел на „Южен поток”, тъй като настоящият вариант следва да бъде актуализиран. Борисов обясни и какви са данните на финансовият модел. 
При предположения според работен вариант: вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%. Вътрешна норма на възвращаемост на собствения капитал през първите 15 години е 4.25%, както и 100% капацитет за „Газпром” при условие на полученото изключение за достъп на трети страни по директивата и намаление на тарифата след 2040 година
„Среден размер на годишният дивидент, който ще бъде за задържан от БЕХ до 2023 – 2040 година са 65 млн. евро на година. До 2023 година БЕХ няма да получава дивиденти”, обяви Борисов.
Среден размер на годишен данък печалба за 2016- 2040 година са 31 млн. евро, общо за периода 831 млн. евро”, каза още Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6299 |04.12.2014 Борисов: Изказването на Путин от Анкара е преднамерено . 44| 7658 |03.12.2014 Борисов: Щом „Южен поток” е за 400 млн. евро на година, да го спасим . 26| 6869 |25.11.2014 Борисов: Няма да се поддам на натиска на Патриотичния фронт . 11| 10132 |24.11.2014 Бойко сменя лидери на ГЕРБ до Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads