Реклама / Ads
12| 8942 |08.12.2014 ИНТЕРВЮ

Б. Джамалов: Вярвам, че ВКС ще потвърди доживотните присъди на „Килърите”

.
Боян Джамалов
Вярвам, че ВКС ще потвърди доживотните присъди на групата за мокри поръчки „Килърите”. Това каза пред Фрог нюз един от ключовите свидетели срещу бандата на Пешо Сумиста-Боян Джамалов. Дни преди магистратите от ВКС да си кажат последната дума, Джамалов призна:
 


- Г-н, Джамалов, на 12 декември т. г. ВКС ще гледа делото срещу групата за мокри поръчки„Килърите” с лидер Петър Стоянов-Сумиста. Какви са очакванията ви за изхода му?


- На две инстанции два съдебни състава - Шуменски окръжен и Варненски апелативен съд приеха, че има достатъчно доказателства за извършените престъпления, в които подсъдимите бяха уличени. Точно по тази причина магистратите постановиха най-тежките възможни присъди-доживотен затвор за трима от групата и две присъди от по 12 и 15 години затвор. Надявам се, че на последна инстанция да не надделеят личните отношения и съдебният състав да подходи държавнически и в защита на общественият интерес.

- Какво имате предвид под „лични отношения”?

- Не е тайна, че някои от адвокатите на подсъдимите са били съдии във ВКС, с което самите подсъдими парадират. Не е тайна, че един от защитниците по друго дело, по което Варненският апелативен съд е постановил тежка присъда, но част от сегашният състав на ВКС е върнал делото за ново разглеждане. С това също се парадира от страна на адвокатите и подсъдимите, той като се надяват, че точно по този сценарий ще се развият и при тях нещата. Не е тайна, че и други от изправените на подсъдимата скамейка търсят и парадират с контакти на високо нива в магистратските среди. Убеден съм, че това са спекулации, които целят да дискредитират съдебната ни система. Вярвам, че съдът ще подходи професионално и няма да се поддаде на каквито и да е внушения и атаки, както и че ще реши делото справедливо, и в полза на обществото. Недопустимо е в днешно време човешкият живот да е залог за решаване на конфликти между страни.

- Бяхте атакувани както вие така и останалите свидетели, че не сте надеждни?

- Надеждността на един свидетел не се основава на общи формулировки от страна на защитата, а на изнесените факти и доказателства, които пряко кореспондират със събраните други доказателства. Както каза един свидетел в съдебната зала: Ние сме били в контакт с тези хора и най-добре знаем какво се е случвало с тях. Въпреки, че осъзнаваме риска, на който подложихме не само нас, но и семействата си.

- Все пак кое надделя, за да се решите да свидетелстват? Имало ли е колебания?

- Нормално е всечи човек да се притеснява за живота си. Тук все пак става въпрос за убийства. Естествено, че съм имал колебания, но все пак в един момент осъзнах, че не може вечно да се върви по този път вечно. Не можем вечно да живеем така-в постоянен страх и лъжа. Има и нещо друго-срещнах хора, в които повярвах, че ще доведат нещата докрай. Те под ходиха човешки и професионално спрямо мен . Просто им повярвах и това беше една от мотивациите да свидетелствам както в досъдебното производство така и по-късно в съдебната зала. Държа да отбележа, че заставам зад всяка дума, която съм казал. Сещам се, че има дори някои факти по други случаи, извън тези по делото, които са ми убегнали от вниманието.

- Не е тайна, че животът ви беше застрашен. Какво се случи всъщност с вас?


- Имаше опит за стрелба срещу мен и то малко, след като бях разпитан и след като този факт стана обществено известен. Благодарен съм, че случайността тогава ме спаси. Контактувам с хора от всякакви среди и не смятам, че опасността ме е отминала. Тя съществува както за мен, така и за хората, които са работили по делото „Килърите”. Убеден съм, че въпреки заплахите, нищо няма да се получи с едно евентуално покушение. В досъдебното производство и в съда вече е извървян един дълъг път, който няма как да се върне назад. По тази причина не съм се отказал и нямам намерение да се отказвам от показанията си.

- Как тогава си обясняваш активността на Сумиста, който не престана да засипва с писма определени редакции и чрез тях да търси индулгенции?

- Естествено, че това е защитна реакция, на човек който няма печеливш ход, защото картите му са разкрити. Забележете, че в писанията си не казва нищо ново освен , че преповтаря стари и вече доста изтъркани атаки. На всички е ясно, че те целят да формират погрешно мнение и да дискредитират не само свидетелите, но и хората, работили по случая. Искам да напомня, че по това дело няма нито един свидетел, който да се е отказал от показанията си. Тези атаки не идват само от Сумиста, те бяха поддържани и от други обвиняеми по делото, както и от техните адвокати с явни действия и чрез „приятелски” контакти. Не зная как биха реагирали, ако на мястото на жертвите бяха техни близки. В мен се бори въпрос, дали защитават техните подсъдими за това, че са невинни или заради чисто финансовата страна? Спомняте си какви циркове разиграваше Симиста още в началото на процеса. Това, обаче не му помогна кой знае колко, освен, че за известно време се проточи процеса.

- Знаете ли, дали е упражнен натиск, върху хората, които са работили по делото?

- Да. Все пак това е единственото дело от подобен мащаб и с присъди на две инстанции. Не искам да влизам в конкретика по какъв начин тези хора са били притискани. Наясно съм, че има какво да се направи в посока на тяхната защита. Отношението на държавата към свидетелите, служителите на МВР и магистратите, които работят по тежки дела показва и отношението и желанието на държавата да се бори срещу такива престъпления. Отделно от това по този начин мотивира всички участници в процеса. В противен случай всеки ще си каже: Защо трябва да си създавам проблеми, ако не бъда защитен.

- Да разбирам, че сте оптимист за 12-декември, когато за последно ще се гледа процеса във ВКС?


- Аз казах в началото, че след като две инстанции са постановили тежки осъдителни присъди, съм убеден , че и третата инстанция ще подходи професионално, няма да търси точки и запетаи, на които да се позове за връщане на делото. Двете присъди на двете инстанции ме накараха да повярвам в съдебната система и затова съм убеден , че и третата инстанция няма да се произнесе по-различно от предходните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 19108 |04.12.2014 Историкът Г. Генов: Самуил и Иван Владислав имат живи роднини в Европа . 20| 12134 |01.12.2014 К. Парамов: Частните съдебни изпълнители-финансови акули или лица на държавността . 9| 12634 |27.11.2014 Р. Драганов: Туризмът може да усвои до 3 млрд. евро . 31| 11052 |24.11.2014 Ген. С. Стефанов: ДА "Разузнаване" - правим патка от златна кокошка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads