Реклама / Ads
13| 12909 |09.12.2014 ГЛАСЪТ

ДАНС слугува на хора, които трябва да са в затвора

.
На картинка е ефектно, но в действителност...
Мистериозното изчезване на Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС, фокусира отново вниманието на обществото върху службите за сигурност. Още щом научиха за странната случка медиите избълваха водопад от версии и предположения. Някои са толкова категорични, сякаш те са планирали бягството/отвличането/убийството/самоубийството на "кроткия и интелигентен", според приятелите му Сертов.
 
Разбира се, че случилото се с ексшефът на ДАНС и бивш шеф в БОРКОР, е смущаващо. Но то дава повод да поразсъждаваме за пореден път какво се случва и какво не се случва в тайните служби.

В ДАНС рабоят над 3000 души. Немалка част от тях са добри професионалисти.

 

Същото обаче не може да се каже за повечето от началниците им през годините - от основаването през 2007 г. насам. Самият Петко Сертов е известен с ерудицията си и богатата си обща култура. Твърдят го всички, които го познават. Но не скриват и друго - че е нерешителен. Позволявал на свои подчинени да вършат зад гърба му каквото си искат, понякога откровени зулуми. Затварял си очите и за очевидни простотии, дело на внедрени от политици служители в системата. Някои от тях вършели откровени престъпления, използвали ДАНС като бухалка за рекет, събиране на данни, разбиване на бизнеси, сплашване, шантажиране и пр. Според някои служители още преди Делян Пеевски да бъде предложен за председател на агенцията, той се разпореждал в нея както в прокуратурата и Софийски градски съд. Сиреч, като у дома си. Говори се също, че Пеевски имал план срещу кои политици и фирми да насочи ДАНС, както и над кои контрабандни канали да се разпъне "чадър". Дори се знаела датата за арестите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Самият Борисов заяви тогава, че е имало план за неговото задържане и физическо премахване.

 

Говорят се още много и все ужасни неща. Разбира се това са приказки под сурдинка, но половината или дори по-малко от тях да са достоверни - е страшно.

 

Отдавна служители в МВР сравняват ДАНС със санаториум. Дори някои шефове си подпирали главите с лявата, а след обяд с дясната ръка. Онзи ден служители от ГДБОП, служба, която се вля по времето на кабинета "Орешарски" в ДАНС, споделиха, че не искат пак да ги местят, защото сега били "на завет". Не провеждаш разследвания месеци наред, не участваш в операции по цяла нощ, не те мразят мафиотите и не те заплашват, заплатите са добри, а отговорностите никакви. Рахатлък.

 

За седем години и половина няма нито едно раследване, което да е завършило в съда и с присъди. Нито един висш политик или управленец не е изправен пред Темида за корупция.

 

Нищо не произтече и от няколкото шумни акции. Човек остава с впечатление, че се провеждат, за да се оправдае изразходвания бюджет. Нека не се засягат тези, които наистина работят, но впечатлението отстрани е такова. Крайните резултати - също.

 

Най-вредна от всичко обаче е непрозрачността. Сякаш агенцията е държава в държавата. Не е ясно кой упражнява контрол върху дейността й, кой спуска задачи, къде се отчита тяхното изпълнение и дали не се злоупотребява с правомощия и власт.

 

Тази тайнственост дава възможност в самата система да виреят некадърници, "парашутисти", изпълнители на "мокри поръчки", подставени лица на партии и политическо-олигархични кръгове. Отчетите на институцията пък са по-скучни и от изказване на Меглена Кунева, вице-премиерът по въпросите на сигурността...

 

В същото време постоянно се говори за строго пазени тайни, сортиране на някакви ултра секрети и информация, заради която се убива. И никой не задава въпроса: Защо всички тези супер важни папки не са в съда? Защо не служат за мащабни разследвания, за пресичане на контрабанни канали, канали за проституция, търговия с влияние, корупция и пр.?

 

Отговорът е брутално прост: защото информацията се търгува. Търгуват я политици и управници, а служители са унижавани да я събират. Всичко това е възможно, защото в ДАНС командват политико-икономически кръгове. Кръгове, които ненавиждат въпроса Кой. Които унищожават България от години. Които обичат пенсионерите да са бедни и болни, децата им да са в чужбина, циганите да са неграмотни, турците да целуват ръце за изкупения тютюн. Кръгове, които налагат чалгата още в началното училище, пренаписват историята, за които Левски е убиец, Вазов нетолерантен, а Ботев краен по етническите теми.

 

Но не само в тайните служби смърди. Същото е и в явните. Ето какво се случи с един мой приятел тия дни. Започва да му звъни стар познат, с който са имали бизес отношения, надлежно преключени по закон. Лицето обаче звъни и твърди, че моят приятел му "дължи". Не си ги иска чрез съд и прокурор, а започва да го заплаша с физическа разправа. Не само него, но и синът му, а след това и съпругата му. Ще ви утрепя, ще лежите на Коледа в гипсово корито, знам къде разхождате кучето и пр. кръвожадни неща. Като съвестен гражданин моят познат отива в 6-то РПУ и подава жалба.

 

След два дни жалба подава и съпругата му, известен лекар, тъй като заплахите ескалират. Минават ден, два, три... седмица. Никаква реакция от 6-то РПУ. Тогава моят познат отива в самото районно да попита какво става с молбите им. На пропуска го посреща някаква жена, очевидно дежурна и когато чува за какво е отишъл го отрязва: "Не виждате ли какво става в държавата?! Банки фалират, убийства стават, кой ще се занимава със случай като вашия..."

 

Няма да коментирам. Ще оставя това да направи главният секретар на МВР Свотлозар Лазаров, когото министърът така щедро реши да остави на поста, въпреки злополучните му действия през изминалата година. Той да каже кой е инструктирал служители да отпращат гражданите с обяснението, че случващото се с тях е мижава работа, с която полицията няма да си губи времето. И щом става така в столицата, представете си какво е по селата.

 

Вероятно има различни начини положението да се подобри или влоши още повече.

 

Няма да секнат и политическите мераци към ДАНС и МВР. Още по-сигурно е, че пълни некадърници ще продължат да шетат в тези структури. Бойко Борисов и Цветан Цветанов обичат да повтарят, че трябва всяко ведомство да си изчисти къщичката, за да тръгнат нещата. Ами те получиха втори шанс да направят точно това, но не личи нещо да се променя. Или едно се говори пред електората, а друго се върши в действителност. Защото все по-често се чува, че подставените лица от ДПС и по-малко от БСП продължават да "колят и бесят", без новият министър да им се противопоставя.

 

Колкото до ДАНС, едно разформироване на агенцията със сигурност ще е добре за отделните служби. Хем ще знаят кой им е стопанина, а пък той ще носи отговорност и за резултатите, и за провалите.  Контролът също ще е по-ефективен.

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 13735 |05.03.2014 Лавинообразно растящата инкогнито псевдогражданска подписка . 20| 13299 |08.11.2013 ДАНС по Щирлиц и Джони Инглиш... . 29| 17162 |20.07.2013 В ДАНС да си запишат: Няма вечни тайни! . 28| 25171 |07.11.2011 Счетоводителите стават шпиони на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads