Реклама / Ads
57| 14796 |11.12.2014 ИНТЕРВЮ

Г. Коритаров: Изгонете няколко руски шпиони, за да покажем характер!

.
Георги Коритаров
Убеден съм, че ДАНС разполага с достатъчно данни за дейност, несъвместима с дипломатическия статут на не един и двама руски дипломати на територията на България. Нека да бъдат експулсирани точно в контекста на тези събития 3-4-ма руски дипломати от България за шпионаж. Сега! Това каза в интервю за Фрог журналистът Георги Коритаров.
 

- Г-н Коритаров, случаят с блъснатия кандидат за председател на ВКС Лозан Панов беше окачествен от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров като „битов инцидент”. Съгласен ли сте с това мнение?

- По формалните си белези той е точно такъв - един човек, който пресича на пешеходна пътека е бутнат от лек автомобил и водачът избягва от местопроизшествието. Това не са чак толкова редки случаи и попадат в класификацията „битов инцидент”. Проблемът е, че последицата от този битов инцидент не е битова , а е с много сериозни обществено-политически последици- отказа на Лозан Панов да се кандидатира за председател на ВКС. С това той показва на обществото, че степента на страх, на зависимости и на опасания, че някой може да бъде отстранен насилствено, заради това, че е неудобен да вземе някакъв пост, е много висок. От друга страна показва на политиците, че конституционно-правния регламент, който трябва да гарантира независимост на съдебната власт, който трябва да я превърне в ефективна и професионално действаща система, се нуждае от радикална корекция. В този смисъл един битов инцидент, както го е определил Светлозар Лазаров има изключително сериозни обществено политически последици и послания. В този смисъл, ако се опитаме да анализираме какво се е случило през последиците, а не през контекста на блъснат човек на пешеходна пътека, вероятно вече оценката ще бъде малко по-различна, отколкото за обикновен битов инцидент. Обикновен битов инцидент ли е началото на романа „Майстора и Магарита”, където имаме сюжет с трамвай, който отрязва глава?

- Дали пък определението „битов инцидент” не цели да успокои обществото?

- Не бих казал, че целта на г-н Лазаров е да успокои обществото. Той просто разсъждава така, както буквално би разсъждавал всеки човек, който това което вижда, го възприема като това, което е. Това е първата логика, която е полицейската логика. Той не е длъжен да развива друга логика, пък и от негова гледна точка това вече би било професионална фантастика.

- Преди няколко дни Лазаров съобщи, че върху изчезналия бивш председател на ДАНС Петко Сертов не е упражнено насилие. Това пък ли е полицейска логика, при положение, че шести ден никой нищо не знае за Сертов?

- Това е е въпрос с толкова повишена трудност, че никой не би могъл да отговори на него. Откъде полицията би могла да знае, че няма упражнено насилие, след като човекът е изчезнал. Всъщност самото изчезване може да е резултат на толкова брилянтно организирани събития, които да са заличили следи от всякакви насилия. Освен това насилието не е непременно само физическо. Ако той има предвид, че г-н Сертов не е набит преди да бъде принуден да отиде някъде, може би има своите основания да го твърди, но това са основания само поради обстоятелствата, че той не е виждал Петко Сертов след изчезването му. И предполага, че може би няма следи, защото никой не ги е виждал. Няма материална диря, от което наистина не знам как се прави извод, че няма насилие! Защото както може да няма, така може да има различни видове принуда. Различните форми на принуда също са вид насилие над личността. Тук съм малко объркан и не знам какво се има предвид, когато казват, че няма следи от насилие и че няма отвличане, например. Ами то затова едно отвличане би било супер професионално, тогава, когато няма следи и никой не може да разбере защо е направено. В този конкретен случай не говорим за класически тип престъпление, ако изобщо стъпим на предпоставката, че има престъпление. Защото, ако има отвличане, то няма да бъде с цел откуп. То може би било също някакъв вид принуда върху г-н Сертов, ако има изобщо такова нещо.

- От полицията твърдят неофициално, че по всяка вероятност Петко Сертов е станал жертва на пътен инцидент.

- Никой не е в състояние да каже кое е достоверно преди да е излязла някаква обективна истина. Всеки, който прави някакъв коментар, рискува да попадне в много нелепа ситуация, тъй като истината в крайна сметка е една, случило се е нещо и то е единственото. Всичко останало са хипотези и предположения. Не съм убеден, дали развиването на предположения и хипотези за престъпление и то сложно престъпление, би било от полза за г-н Сертов. Ако някой случайно уцели при разсъжденията си вярната хипотеза, това би могло да усложни разкриването, тъй като, ако наистина има престъпление и ако някой от името на субекта, извършил престъплението, прави анализ на медийните интерпретации и види, че има разпозната версия, могат да настъпят последици, с които да се опитат да променят обстоятелствата около Петко Сертов или по някакъв начин да се тръгне към заличаване на следи. Трябва да се ограничим в правенето на публични хипотези. Няколко души изразяват хипотеза на основа на обвързването на спирането на „Южен поток”, намесата на руски интереси в България, по аналогия на това, че руски интереси свалиха първото правителство на Бойко Борисов. До голяма степен такива интереси бяха в основата на инициирането на протестите. С други думи- подозира се външна интервениця. Днес един човек дори каза, че подозира чужда резидентура, която се опитва да дестабилизира страната. Самият аз казах по повод спирането на „Южен поток”, че това е сигнал за дестабилизация на държавата. Привидно вън от контекста с г-н Сертов, а и не само привидно, убеден съм, че ДАНС разполага с достатъчно данни за дейност, несъвместима с дипломатическия статут на не един и двама руски дипломати на територията на България. Убеден съм, чу подобни данни има отдавна. И то съм убеден, не защото знам, а на принципа на стария анекдот: „Щом пиеш вода, значи правиш еди какво си”. Защото просто Русия, както всяка страна, която не е членка на НАТО, с подобни амбициозни проекти, свързани с България и с ЕС, без никакво съмнение е развивала подобна дейност. И като стъпим на предположението, че такива данни няма как да няма, нека да бъдат експулсирани точно в контекста на тези събития 3-4-ма руски дипломати от България за шпионаж. Сега!

- Защо?

- За да покаже страната ни характер. Точно сега ДАНС трябва да изнесе на масата официално пред правителството или органите, които магат да задействат тази процедура, събираната информация по руския шпионаж в България- за неговите носители, за неговите мафиотски превъплъщения, за всичко онова, което е свързано с опити на тази огромна държава да дестабилизира България. Това нещо да бъде сложено на масата, и да последва експулсиране, така както го направи правителството на Иван Костов, докато беше на власт. Тогава вече много неща ще се отпушат, включително и други важни направления на нашите разсъждения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8943 |08.12.2014 Б. Джамалов: Вярвам, че ВКС ще потвърди доживотните присъди на „Килърите” . 14| 19109 |04.12.2014 Историкът Г. Генов: Самуил и Иван Владислав имат живи роднини в Европа . 20| 12134 |01.12.2014 К. Парамов: Частните съдебни изпълнители-финансови акули или лица на държавността . 9| 12637 |27.11.2014 Р. Драганов: Туризмът може да усвои до 3 млрд. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads