Реклама / Ads
56| 18108 |15.12.2014 ГЛАСЪТ

Защо Борисов е толкова добричък с главсека Лазаров?

.
Борисов в униформа като главен секретар на МВР
Кандиса ли премиерът Бойко Борисов за оставането на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и ако е така, на каква цена? Този въпрос не спира да тревожи служителите на ведомството и то на всички възможни нива - като се почне от патрулните полицаи та до шефове на дирекции.
 
За никого не е тайна, че преди да се върне на поста си като премиер, Борисов бе един от най-сериозните критикари на Лазаров. Бесен от грандиозния гаф в Лясковец, при който загина един командос, а други четирима бяха ранени, на 23 март т. г. в предаването „Всяка неделя” той изригна: "Пълен провал. Един човек разпиля спецотряда. И после един олигофрен излиза и казва, че акцията е саботаж! Явно иска с мене да се сравнява. Само да му кажа, че аз като главен секретар имах най-високия рейтинг в държавата. Пращам му хабер. Станах политик на годината, Мъж на годината, че и жена на годината можех да стана и дете на годината. На какъвто конкурс участвах, печелех. После куп мажоритарни избори спечелих. Така че аз съм направил много!"
Показвайки къде му е мястото на Светлозар Лазаров, в друго предаване той го атакува с въпрос, защо наведнъж са му дали 4 звезди.
Разбира се набеденият в непрофесионализъм главен секретар не му остана длъжен и си го върна на 12 април. В студиото на „Тази събота” по бТВ Лазаров уж случайно, даже и без да са го питали възкликна: "Ми той един, който ме обвиняваше в непрофесионализъм знаете ли какво направи?! Когато стана терористичния акт в Сарафово закара там цялото правителство и ги нареди като коледни елхи, което е против всякакви антитерористични ...така...учения, абсолютно против всякакви антитерористични мерки. Винаги може да има втори взрив, а да бързат да отидат да се снимат, за да газят по веществените доказателства.... Забравиха за бомбаджийския отряд от СДОТО да го вземат. Та момчетата сами са ходили с коли допълнително. Айде, да не говорим за професионализъм, моля ви се!"
Опиянен от собствената си смелост, или подтикнат от кукловод, Лазаров реши да продължи с громенето срещу Борисов. В същото предаване той отново по своя инициатива и като предварително заучена фраза издекламира: "Г-н Борисов ме атакува защо са ми дали наведнъж 4 звезди. Извърших проверка и се оказа, че той ми ги е дал. По време на неговото управление, когато е бил министър председател, е изготвил един класификатор на длъжностите". На въпрос дали е назначен на високия пост, защото е зет на Камен Пенков, Лазаров гордо заяви, че това е невъзможно, защото в МВР има „субординация”. Прав е човекът, трябва да му се вярва на 100%, защото най-после си каза истината. Защото едно от значенията на тази думата означава зависимост /виж Уикипедия/.
Тогава от кого всъщност е зависим Лазаров? Упорити слухове го свързват не само с роднината му Камен Пенков, но директно с ДПС и депутата Делян Пеевски. Иска ни се да не е вярно, но в МВР упорито се твърди, че е така. Заровените напоследък томахавки между Борисов и Лазаров пораждат нова серия въпроси, които дори не ни се иска да изречем на глас. И все пак: кое кара двама отявлени опоненти да се примирят? Странно е Борисов да си мълчи в момента, защото като опит и лични качества надвишава Лазаров както Мусала Марианската падина... На Лазаров трябва да бъде показана вратата веднага, заради хилядите служители в МВР, които имат право да бъдат ръководени и водени от истински професионалисти. В момента не е така и личният състав се демотивира. Всеки ден, в който Лазаров продължава да дава пресконфереции и да разсмива телевизионните зрители с нелепите си изказвания, е предателство към свестните хора в системата. Говори се за борба с корупцията в самото МВР, но кой да я поведе тази борба? Мистър Гаф ли, както някои наричат Лазаров. И десет звезди да му накичат на раменете, това няма да промени умствените му възможности, нито ще повиши доверието в качествата му. Може да не е лош човек, но не е за този пост. Първото също не е много сигурно.

В същото време МВР се нуждае остро от профита, доказали уменията си. такива, които са постигнали истински резултати, довели са разследвания до съдебни процеси и присъди. такива има, но са в "изгнание", защото политиците не обичат активните.
Новият министър Васелин Вучков заяви, че ще прави реформи. Това обаче няма как да стане при наличието на сегашния главен секретар. Излиза, че в МВР властва модела: Не прави нищо или помагай на мафията, за да ти е мирна главата. Жалко.

Вече отлично си знаем урока, че идеалите са благородни, а животът - жесток.
Откъм ДАНС също се противят на реформите. Роководството, в лицето на Владимир Писанчев, вече заяви, че не приема предложенията на ГЕРБ за промени в Закона и изваждането на БОП от състава на агенцията. Но и за Писанчев вървят упорити слухове, че е избор на Пеевски и ДПС, когато самият Пеевски бе принуден да се оттегли от шефския пост след невиждани протести в цялата страна. Писанчев не показа решителност повече от година в битката с корупцията по високите етажи на властта, а сега изведнъж събра смелост да скочи срещу ГЕРБ. Дали това е негово лично решение или разпореждане от благодетелите, е без значение. Резултатът е бездействаща агенция с над 3000 служители. Повечето от тях добри професионалисти, но без късмет с началството... А могат да са много по-ефективни при други условия и ръководство.

Вътрешната ни сигурност има проблеми. Те не са отсега. Но за да се случи все пак нещо положително, трябва поне малко решителност и воля от страна на управляващите. Ако за тях е трудно да се справят с хора като Лазаров и Писанчев, значи не са за тази работа.

Проф. Александър Станишев

Преди 9 септември 1944 г. здравеопаването е било към вътрешното миистерство. Оглавявал го е великият български медик хирург проф. Александър Станишев. Само за няколко месеца той успява да еманципира българските служби от гермаското влияние и да ги превърне в самостоятелни структури, работещи за сигурността на България. За целта е уволнил всички прогермански висши служители и ги заменил с доказани париоти и професионалисти. 
Дали пък сегашната ситуация не провокира към подобно решение  - отново доктор да се заеме с "болестите" в правоохранителната система? Малко радикализъм е крайно наложителен.

Димитър Катев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 16958 |20.11.2014 Кръгът Борисов - Пеевски - държавни пари - банки - пари прим се затвори . 5| 11534 |17.11.2014 Защо С. Диков се качи на кола като Д. Найденова? Видео! . 19| 10486 |31.10.2014 Какво казват на Борисов де Гол, Хироми Арисава и Маркс . 20| 19977 |29.08.2014 Кой, как и защо управлява митниците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads