Реклама / Ads
54| 9107 |16.12.2014 ГЛАСЪТ

Премиерът каза "А" за КТБ, прокуратурата да продължи

.
Добри вести от Германия...
КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на състоялата се среща с българската общност в столицата на Федерална република Германия, съобщи пресслужбата на правителството.
 
"Затова чрез Гаранционния фонд сега ние започнахме да изплащаме парите на хората. 2 милиарда отидоха там, за да може хората да си получат парите", - допълнил премиерът.

Всичко това се случи по време на посещението на премиера в Германия. Ако се търси някаква връзка, предпочитам да е тази с немската откритост и директност, когато става въпрос за осоено важни неща. Освен това по казуса с КТБ бяха изговорени толкова лъжи и пробвани толкова манипулации, че бе крайно време политик от такъв ранг да изостави дипломатичността.

 

Знаменателно изявление на действащ премиер. У нас това се прави много, много рядко. Защото или министър-председателите не са със смели сърца или защото са обвързани и зависими от "когото трябва". Разбирай от корумпирани политически и корпоративни кръгове.

 

Борисов показа, че не го е страх. Показа също, че разполага с информация, която му дава основание да говори открито и честно. Защото няма как глава на правителство да бъде толкова директен, ако аргументите и доказателствата не са в джоба му.

 

Ако пък последват обяснение и шикалкавения, че не е искал да каже точно това или нещо от този род, значи усилията за съставяне на коалиция и коалиционно управление не са си стрували. Въобще!

 

Лидерът на ГЕРБ даде нагледен урок за загърбване на задкулисието и назоваване на проблемите с истинските им имена. Повече от половин година експерти, граждански организации, вложители, неколцина политици и още по-малко медии и журналисти, се опитваха да кажат какво се случва с Корпоративна търговска банка, кой и защо й причини срива. Не заради друго, а заради справедливостта. Споменатата по-горе тройка - Пламин Орешарски, премиер на коалицията ДПС-БСП, Петър Чобанов, финансов министър на същата коалиция и управителят на БНБ Иван Искров се правеха, че не чуват аргументите да се спре процеса, който застрашава въобще доверието в банковата система.

 

Призивите за здрав разум и национално отговорно поведение бяха тълкувани като нападки срещу въпросните персони, следствието, прокуратурата, ДАНС и отделни политици, свързани с ДПС. Тези, които изразяваха открито позицията си, биваха и продължават да бъдат нападани, дискредитирани и засипвани с лъжи и клевети. Сега става ясно, че предупрежденията са били навременни и за съжаление верни. Бяха изброявани десетки аргументи, но изпълнителите на "мократа поръчка" останаха глухи за тях. Мафиотизирани кръгове потриваха доволно ръце и нагло прехвърляха стотици милиони от КТБ в други банки пред очите на всички.

 

Същите вече пресмятат и колко фирми и предприятия ще придобият за жълти стотинки от реализацията на своя план.

 

На ход сега е прокуратурата. Тя е длъжна да се самосезира и да започне проверка по изявлението на министър-председателя. Освен, че има право да го направи, това е и нейно задължение. Ударът срещу КТБ бе наречен от някои "кражбата на века".

 

Държавното обвинение е заинтересовано да опровергае или да потвърди това определение. Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за реформи в системата. Моментът е много подходящ да покаже това на дело. Дела, дела и пак дела, призоваваше навремето Тодр Живков. Изминаха 25 години от началото на демократичния преход, но все още не сме осъзнали съдържанието и ползите от подобен слоган (девиз по старому...). Всъщност казал го е още Сенека, а на Живков му го е написал (с мъничка редакция) някой съветник.

 

Време е държавното обвинение да заяви своята решителност да се опълчи на политико-икономическите кръгове, които брутално разграбват страната, сриват икономиката, включително и банковата система и плюят на закона.

 

Тези редове не са опит да бъде поучавана прокуратурата. Това е гражданска позиция. Прокуратурата и без мен знае конституционалните си задължения и какво да прави. Време е да действа смело, безпристрастно и справедливо. Нейната независимост е независимост от останалите власти, но не и от обществения интерес. Върховенство на закона и защита на суверена - българският народ.

 

Досега в следствието бяха привиквани на разпити много хора, които нямат отношение и връзка с КТБ, но изразяват свое мнение, различно от това на определен кръг - този на Делян Пеевски и още неколцита негови ортаци. Не са разпитани обаче пряко свързани с банката политици и подставените им лица в редица фирми и медии.

 

Обществена тайна е кои са тези хора. Това буди недоумение и поражда съмнения за обвързаост и зависимости от всякакъв род. Време е да се сложи точка на подобно безобразие. Прокуратурата може да го стори.

 

Със сигурност информацията, която е дала основание на премиера Борисов да направи своето заключение по отношение на КТБ, е много важна. Обществото има право да научи каква е тя. За да стане ясно веднъж завинаги кой е КОЙ и да се спре с този противен въпрос. Защото сме в 21 век, а ни пробутват феодализъм. Няма да стане. Вече не. Трябва да ни премахнат физически, за да успеят. Прокуратурата знае и това...

 

Огнян Стефанов

 

P.S. Направете си труда и проверете кои медии отразиха изявлението на Борисов и кои го "смачкаха" в няколко реда или въобще го пропуснаха. Забележете също как иначе словоохотливи анализатори и "водещи" журналисти изведнъж се умълчаха. Същите, след временната загуба на дар слово, ще започнат да критикуват премиера, че така не се прави, че са нужни факти и доказателства, задълбочени анализи, че се дискредитират цели институции и прочие тъпотии. Статистиката, дори и непълна, ще ви даде много важен отговор - кой храни свинщината и мафията на кошмарния преходИ защо сме толкова бедни, нещастни и несвободни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 41683 |19.01.2013 Атентатът срещу Доган: предсказан и очакван! . 64| 45493 |18.05.2012 БСП е велика партия! Показа лицето на мутро прехода . 27| 42588 |07.05.2012 Казашки танц удря кючека в БФС: Стоичков срещу Боби Михайлов . 9| 8012 |18.04.2010 Казусът с каузата на казана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads