Реклама / Ads
11| 9625 |17.12.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Открито писмо до прокурор Иван Гешов

.
Иван Гешов
Стотици вложители в КТБ, обединени в няколко Фейсбук групи, изпратиха открито писмо до прокурора Иван Гешев с молба да съдейства на българското правосъдие, като осигури присъствието на "безследно изчезналите" осем лица, свидетелствали срещу Цветан Василев и КТБ.
 
Става дума за Бисер Лазов, Албена Андреева, Емил Галов, Иван Стойков, Теодора Танева, Людмила Петрова, Тихомир Иванов и Венета Николова. 

Вчера в Софийския градски съд трябваше да тръгне дело на Цветан Василев срещу въпросните 8 души. Те са обвинени за клевета, тъй като според Цветан Василев са изнесли неверни данни в обръщение до квесторите на централната банка, което е публикувано в медиите. Поради неявяването им обаче делото не стартира. 

"Защо надеждите ни са отправени към г-н Иван Гешев, ще се запитат някои. Защото той е човекът, който безпроблемно осигуряваше присъствието на същите тези лица в следствието и прокуратурата, където те даваха показания по въпросното дело № 92. Научаваме, че от юни досега не са отсъствали нито веднъж и дори често са се явявали без да са били призовани. Нямаше да е така, ако не бяха респектът и личният чар на прокурор Иван Гешев", посочват в писмото си вложителите в КТБ. 

Те недоумяват и защо близките на изчезналите лица не са подали молби до главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, да започне тяхното издирване. 

 

Ето цялото писмо, което се разпространява във Фейсбук:

 

ОТКРИТО ПИСМО 
ДО ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ

 

Използваме тази епистоларна форма да се обърнем към наблюдаващия Дело № 92, известно повече като "Делото срещу КТБ", прокурор Иван Гешев. Принудени сме да го ударим на молба, защото на 15.12.2014 г. се случи нещо много тревожно: изчезнаха яко дим 7 (седем) от лицата, които банкерът Цветан Василев съди за клевета. Те не се явиха в Софийския районен съд, което стана причина да не се даде ход на делото и то да бъде отложено за 17 март догодина. Майната им на клеветите и на справедливостта, банкерът Василев ще ги преглътне някак. Друго смущава и тревожи населението: изчезна Петко Сертов, бившият шеф на ДАНС, кола връхлетя на пешеходна пътека съдията Лозан Панов, кандидат за шеф на ВАС, а сега в неизвестност са цели седем лица (осмото е било представено от адвокат), които до вчера бяха опора и надежда на известния със своята честност прокурор Гешев. А той им имаше доверие, защото тъкмо те месеци наред охотно даваха показания срещу доскорошния си благодетел и ръководител Цветан Василев. И вместо да се явят в съда в понеделник и да разкажат как са забогатели благодарение на своя талант и умения, а не заради него, те потънаха вдън земя.

Стопиха се в столичната мъгла и техните адвокати. Срамота. 
Да речем, че са отвлечени, ще е доста фантазьрско, защото за целта е нужно поне маршрутно такси, групата да е събрана на едно място, да речем в някой ресторант и прочие организационни трудности. Трудна работа. 


Обидно ще е цялата вина да се стовари и върху призовкарите. Например, че са търсили адресите по карта на столицата от времето на кмета Манолаки Ташев през 1879 г. Няма да е коректно да подозираме и съдебната система, тъй като ВСС обяви тотална мобилизация след изказването на френския посланик. Всички са на крак и вместо кисело мляко за вреден труд, вече се раздават енергийни напитки. 


Буди недоумение и фактът, че близките на изчезналите лица не са подали молби до главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, да започне тяхното издирване. Става дума за Бисер Лазов, Албена Андреева, Емил Галов, Иван Стойков, Теодора Танева, Людмила Петрова, Тихомир Иванов и Венета Николова. 


Защо надеждите ни са отправени към г-н Иван Гешев, ще се запитат някои. Защото той е човекът, който безпроблемно осигуряваше присъствието на същите тези лица в следствието и прокуратурата, където те даваха показания по въпросното дело № 92. Научаваме, че от юни досега не са отсъствали нито веднъж и дори често са се явявали без да са били призовани. Нямаше да е така, ако не бяха респектът и личният чар на прокурор Иван Гешев. 


Умоляваме прокурор Гешев да помогне на съда и да осигури въпросните лица за следващото заседание на съда. Този граждански и колегиален жест ще бъде неговият личен принос в реформирането на съдебната система. Ако заяви веднага своята готовност да съдейства на колегите си, жестът му ще бъде оценен и от Европейската комисия, в частност от г-н Франс Тимерманс, първи зам.-председател и отговарящ за "По-добри регулации, междуинституционални отношения, върховенство на закона и Харта за основните права", както и на колежката му Вера Юрова, еврокомисар по "Правосъдие, потребители и равенство между половете", които със сигурност ще го впишат като един от малкото положителни примери в тазгодишния доклад на Комисията за България. Г-н Гешев, имате исторически шанс! Възползвайте се.

Обществото ни се нуждае от ефективно правосъдие и справедливост. Реформите обаче няма как да се превърнат в действителност, ако магистрати и граждани не си подадат ръка в името на прогреса и обективната истина. Подаваме десница на прочулия се със своята работоспособност и принципност прокурор Иван Гешев в очакване да откликне на молбата ни.

 
Вярваме, че обвинителят Гешев знае как да се справи с тази деликатна и патриотична мисия.

Благодарим предварително. 

 

С уважение: 

 

Фейсбук групите:
ЗА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И КТБ-АД
В ЗАЩИТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ 
КТБalive-гр. Пловдив
Не искаме Пеевски и Цонев да внасят закон за КТБ
ДАР-02
КТБ FOREVER
и всеки който желае да се присъедини към нас

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6678 |06.12.2014 Неграмотни даскали учат на четмо и писмо . 10| 5584 |23.10.2014 Ревизоро: Топката за КТБ сега е в главния прокурор . 17| 9610 |27.09.2014 Отворено писмо на една Българска майка! . 56| 10482 |29.08.2014 Георги Марков пред Фрог: Трябва импийчмънт и за главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads