Реклама / Ads
22| 10482 |17.12.2014 ПОЛИТИКА

Как се крият новини в страната на (не)свободното слово

.
Как една новина от национално и дори международно значение може да бъде скрита от българите? По най-простият начин - със заповед. Някой "отгоре" рапорежда на медийните босове; заплашва, обещава, увещава или шантажира и те си затварят устата и ушите. Редакционните компютри "блокират". Прилага се принципът на тоталитарната журналистика: Нищо не се е случило, щом не е съобщено за него.
 
Последният пример за това, как се борави със свободното слово в България, е особено фрапиращ. Агенция "Митници" предприема мащабна акция срещу контрабандата на цигари. В операцията са включени над 120 служители, уведомен е премиерът, както и партньорските служби. Именно от тях са част от сигналите за контрабанда на български цигари към други държави.

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов коментира акцията, като съобщава, че тя се извършва в цялата страна. Към това се прибавят данните, че само от производството и контрабандирането на цигари страната ни губи между 400 и 600 млн лева годишно. Това е официалната статистика. Неофициалната сочи още по-фрапиращи цифри.

 

Много от сигналите за контрабанда са свързани с "Булгартабак". Дали са реални или плод на завист, ще установи проверката и последвалата ревизия, която се очаква да започне след дни. Проверява се и схема за контрабанда от България през Черна гора към Италия, а оттам към страни от ЕС. Друга пък минава през Турция към Дубай.

 

Чужди служби многократно информират българските си колеги за незаконния трафик.

Ако се погледне по-задълбочено на проблема, ще лъснат и проблемите с изкупуването на тютюна, с мижавите изкупни цени, които някои фирми предлагат на производителите, спекулациите с тютюнопроизводството и пр. При сериозен анализ доста от тези фирми ще "изплуват" и в други дейности по пътя на цигарите.

 

И какво се получава? Провежда се акцията, но медиите мълчат. Ваньо Танов съобщава подробности, но медиите пак мълчат. Един-два сайта само съобщават за случващото се, но то остава самотна лодка в морето от "разсеяни" средства за информация.

 

Журналисти споделят, че им е разпоредено да не пишат нито ред за акцията на агенция "Митници". А те имали данни за нея и немалко подробности. Но им затварят устата. На който не му харесва, да си вдига чуковете и да си търси работа другаде. Ситуацията обаче не е подходяща за смяна на работното място. И журналистите навеждат глави. Наведено свободно слово...

 

Разпореждането идва от политик, който притежава цяла медийна империя. Зад него е партията, която представлява. Те са фактор, имат влияние, всяват респект и страх. Страхът ликвидира и последните останки от свободно слово в България. Няма такова. Погребано е. Забравете. Има мафия - всесилна и недосегаема. Благодарение на страха.

 

И се получава парадокс: имаме медии, има събития, но няма информация за тях. Вместо свободно слово е установена хунта на манипулацията и забраните. Всеки, който дръзне да изрази собствено мнение, което се отличава от това на политика - медиен собственик, се превръща в новина. В лоша новина. И в обект на атаки и сатанизиране. Лъжите и клеветите са мощно оръжие в страната на несвободното слово.

 

Когато преди няколко години агенция "Митници" започна проверка на складове и бази на ЛУКойл, същите медии, на същия собственик тръбяха денонощно за това. Към онзи момент те бяха готови на всичко, за да се подмажат на премиера и правителството.

 

После съчиниха и реализираха "Костинбродската афера", една от най-черните страници на младата ни демокрация. И нападнаха от засада същият този премиер. Това е тяхното "свободно слово". Техни представители дори пишат етични кодекси. Егати перверзията!

 

Сигурно България е имал предвид Ноам Чомски, когато е казал: "Това, което хората искат да научат, няма да го открият във вестниците". В тези на политика-медиен бос - със сигурност.

 

Мафия. Мафия в медиите. Тя е жива и по-силна отвсякога.

 

Но въпреки нея акция на митниците има. Реална е, ще има и резултати. Един-два сайта ще ги публикуват. Много други медии пак ще се разсеят по заповед на щуката. Само че интернет е особено нещо. Там информацията ще си проправи път през заплахите на мафията и ще стигне до българите. Няма как да бъде спряна.

 

Има ли връзка "Булгартабак" с контрабандата? Няма. Има. Скоро ще разберем. И ще ви информираме. Защото уважаваме свободното слово, както и правото на всеки да бъде информиран.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6672 |12.11.2014 Цветанов мисли като Местан за новините на турски език . 22| 7538 |17.10.2013 Министри пак крият данни за бонуси . 125| 14820 |29.01.2013 Някой клати страната предизборно . 26| 7532 |07.01.2012 Депутати и магистрати крият доходи и имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads