Реклама / Ads
24| 5618 |17.12.2014 СВЯТ

Русия отмени срещата с наша делегация за "Южен поток"

.
Александър Новак
Срещата между българска правителствена делегация и руския министър на енергетиката Александър Новак в Москва се отменя. Вместо нея възможността за разширяване на проекта за газопровод "Южен поток" ще бъде обсъдена в конферентен разговор между двете страни, съобщи пред „Дарик" шефът на кабинета на министъра на икономиката - Филип Кирев.
 
"Днес получихме отговор от Новак, че поради спешни ангажименти не може да ги приеме и предлага да се направи конферентна връзка и да се говори с него по тези въпроси", обясни шефът на кабинета на Божидар Лукарски.

По-рано от руското Министерство на енергетиката съобщиха, че още не е съгласувало датата на срещата.

"Българската страна се обърна към Министерството на енергетиката с молба да се проведе среща за "Южен поток", но датата на срещата още не е уточнена", конкретизира се източникът от ведомството.

Вчера бе съобщено, че българската правителствена делегация начело с министъра на икономика Божидар Лукарски ще се срещне на 19 декември в Москва с руския енергиен министър Александър Новак по въпроса за съживяването на проекта "Южен поток".

Според руската агенция ТАСС българската страна възнамерява да предложи алтернативни варианти за осъществяване на проекта, след като получи официално потвърждение за спирането му.

Телефонният разговор с Александър Новак е предвиден за петък, 19 декември. Ще го води министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от Министерството на енергетиката.

На предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов начерта пред министрите конкретни стъпки по казуса „Южен поток". Като част от тях България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.
Като резултат от проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Румъния и Унгария, г-н Шефчович е упълномощен от държавите-членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта „Южен поток". Планираният сега телефонен разговор между министър Петкова и руския й колега Новак е част от усилията на нашата страна да подкрепи този процес и взимането на окончателно решение по проекта.

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на „Южен поток". Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта, припомнят от ведомството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4563 |11.12.2014 Валутни сътресения в Русия . 10| 4812 |08.12.2014 ТАСС: Русия загърби Брюксел за "Южен поток" . 6| 4469 |05.12.2014 Брюксел приклекна пред Русия за петрола . 32| 9728 |04.12.2014 Изключването на Русия от SWIFT означава война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads