Реклама / Ads
7| 6540 |17.12.2014 НОВИНИ

Т. Безлов пред Фрог: Пазарът е пълен с български нелегални цигари

.
В момента у нас няма контрабанда. Българските производители са тези, които пълнят пазара за нелегални цигари. Това каза пред Фрог нюз анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.
 
Вчера шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов съобщи пред медията ни, че е започнала мащабна по рода си акция във всички фабрики на „Булгартабак”. Над 120 митничари са нахлули в тях по едно и също време, за да се гони ефекта на изненадата. Първата крачка на проверяващите е да се направят инвентаризация на наличните количества тютюн, а след това ревизори ще анализират документацията.

Според Тихомир Безлов размерите на незаконната продажба на цигари е приблизително около 25%. В това число влиза и нарязаният тютюн, който хората си свиват. Забелязва се известен спад на нелегалния пазар спрямо пролетта. Този извод може да се направи, ако се видят изследванията на празните опаковки, което се прави координирано с ОЛАФ. През пролетта те бяха 20%, сега последното изследване е 18 %. Трябва да се види колко са се качили приходите от акцизи на митницата, препоръча експертът. Според него, ако се спре продажбата на незаконни български цигари, ще се възроди контрабандата от Гърция. Той напомни, че папиросите са идвали основно от Дубай и са влизали у нас през гръцките пристанища.

Изследвания сочат, че в малките градове всяка втора изпушена кутия цигари е незаконна. Според Главна дирекция „Криминална полиция“ нелегалната търговия с цигари през 2007 г. е била 14,3%, две години по-късно скача на 17,6, за да достигне рекордните за страната 34,5 през 2010 г. През 2013 г. контрабандата на цигари е била 18,8% при средна за страните от Западна Европа от 5%.

През второто тримесечие на 2014 година делът на цигарите без бандерол, продавани у нас, е достигнал 20%. Това сочат данни от ново проучване на агенцията AC Nielsen. Той се е увеличил с около 5 процентни пункта в сравнение с началото на 2012 г. Оттогава се правят изследвания по поръчка на инициативата „Срещу незаконната търговия”, която обединява митниците, МВР, Центъра за изследване на демокрацията и пет големи тютюневи фирми: „Булгартабак Холдинг”, „Филип Морис България”, „Бритиш Америкън Табако Трейдинг България”, „Джапан Табако Интернешънъл България” и „Импириъл Табако България”.

Градовете с най-висок дял на незаконната търговия с цигари са Сливен (70%), Свиленград (65,4%), Сандански (48,5%), Пазарджик (45,5%) и Пловдив (43%).
Според данни на Центъра за изследване на демокрацията през последните 15 години финансовата щета за държавата от нелегалното разпространение на тютюневи изделия се увеличава, тъй като акцизите добиват все по-голяма тежест при формирането на бюджетните приходи. Всяка година на нелегалния пазар в България се продават около 140 милиона кутии цигари, от което държавата губи между 400 млн. и 500 млн. лв.

Продажбата на цигари без бандерол и контрабандата на цигари през границата създават работа на близо 15 000 души, а около 400 000 българи употребяват нелегални цигари. Тази масовост в дългосрочен план създава рискове търговците да се включат в международни криминални структури и да расте насилието, с което е свързано преразпределянето на нелегалния пазар, според анализ на центъра.

Заради неблагоприятните тенденции инициативата „Срещу незаконната търговия” започва национална информационна кампания за борба с нелегалната продажба на цигари. Основното послание е, че с купуването на цигари без бандерол на практика се подкрепят различни форми на организираната престъпност - трафик на хора, незаконна търговия с оръжие и разпространение на наркотици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4277 |17.12.2014 Мохд Абуаси пред Фрог: Израел натисна Николай Младенов да изгони депутатите от „Хамас” . 18| 5055 |17.12.2014 А. Славчев пред Фрог: Р. Петров ми сваляше шапка, че напуснах ББЦ, последва ме . 40| 5785 |17.12.2014 Мешерето за Фрог: България е най-смотаната държава и политиците са ни такива! . 17| 5999 |17.12.2014 Р. Гечев пред Фрог: ГЕРБ изгониха шефа на Сметната палата от НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads