Реклама / Ads
6| 7314 |17.12.2014 НОВИНИ

Адв. Хаджигенов: ВСС са "тикви", плачат за ДАНС

.
Адвокат Хаджигенов
По темата дали е редно членовете на ВСС да подадат оставка заради скандалите в съдебната система спориха гостите в предаването "Лице в лице" по БТВ. В студиото изказаха мнение Биляна Гяурова, адвокат Николай Хаджигенов и депутатът Петър Славов.
 
Адвокат Николай Хаджигенов беше по-краен. Той посочи, че в последните години всяка власт, която управлява започва с овладяването на съдебната система. От независимото разпределение на делата интерес имат само гражданите, а не политиците. Той смята, че настоящото положение във ВСС не може да продължава. Нарече колегията "тикви" и дори препоръча ДАНС да предприеме акция спрямо действията им.

ВСС започва процедура за създаване на нова компютърна програма, чрез която да се разпределят делата в съдебната система. Предложението е на председателя на ВАС Георги Колев. Членовете на съвета дискутираха откъде да се намери финансиране, защото заложените пари по проект на ОПАК нямало да стигнат. ВСС взе решение да започне процедура за обществена поръчка за нов софтуер, платен със средства от бюджета. ОПАК е разработило такъв софтуер с европейски средства. Оттам изразиха опасение, че ще има дублиране на системата. Тази система е дарена с опция, ако се надгражда тя да има отстъпка от 50%. Това каза Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Според нея това решение е бавене на топката и е безсмислено, защото до внедряването на новата система ще работи старата система. Категорично "против" сме да се смени ръководството на ВСС. За да се смени този орган трябва да има приети нови правила, а такива няма. Няма гаранции, че новото ръководство ще работи по-добре, посочи Гяурова.

Вярно е, че всяка власт започва с политическите назначения, съгласи се и депутатът от РБ Петър Славов, който е член на Комисията по бюджет и финанси в НС. Именно, за да спрем тези практики от РБ държахме да се прекрати с тази практика. Подписахме споразумение за ограничаване на политическите квоти, посочи Славов. Защо са ни тези тикви от ВСС, които забъркаха много каши. Трябва да се сменят. По повод готвените промени в пенсионната система, Славов каза: Днес водихме разговори, за да се намери разумно решение по този въпрос. Финансовият министър трябва да търси пари, но не да слага ръка върху личните спестявания на хората. Надявам се, че това няма да е приеме. Всички в РБ сме категорично "против" подобни действия. Не е ясно откъде идват тези предложения, но е ясно, че това не е в интерес на хората, които трупат средства в пенсионните фондове. Надявам се разумът да надделее и е финансовият министър да не разчита на гласовете на ДПС, за да бъде прието това предложение, категоричен е Петър Славов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7543 |28.09.2014 Н. Хаджигенов: Ще съдим Пеевски, прокуратурата и държавата . 125| 6091 |05.07.2014 Станишев прави Бг Пасок; БСП-ари плачат . 2| 4759 |04.07.2014 Нашенци в Гърция плачат от ниски надници и лоши работодатели . 5| 5460 |19.06.2014 Адв. Хаджигенов: Ще заведем дело в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads