Реклама / Ads
25| 5121 |19.12.2014 НОВИНИ

Масларова: Няма опасност парите на хората да потънат в НОИ

.
Бившият социален министър Емилия Масларова
Не съм в конфликт на интереси с частните пенсионни фондове. Изключително некоректно е да се свързва темата с частните фондове с тази за КТБ.
 
Това каза в сутрешния блок на БНТ Емилия Масларова, бивш социален министър. Заедно с нея гост беше президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата коментираха подготвяните промени в пенсионната система.

Всички последни правителства са дали своя "дан" за недоверието в пенсионната система. Покрай тази тема хората разбраха, че едни техни пари отиват в частни пенсионни фондове. Сега те ще могат да отидат и да разберат с какви средства разполагат. Всички ще бъдат информирани и ще могат да решат къде да държат парите си. Не виждам нищо лошо в това. Просто нещата се случиха малко бързо и без консултации, каза още Масларова.

Пенсионната реформа стартира преди 15 години. Не е тръгнала днес или вчера, продължи Димитров. В предизборната програмата на ГЕРБ има ясна визия, че проблемът с пенсионните фондове ще бъде подложен на избор. Някои от коалиционните партньори явно са забравили това. КНСБ беше първата организация, която създаде първия частен пенсионен фонд преди 20 години. Тези, които твърдят, че сме против частните фондове и не разбираме какво се случва, са се объркали много, допълни той.

Последните години сме се вторачили само във възрастта за пенсиониране. Пенсионната система не е само това. Няма никаква опасност парите на хората да потънат в НОИ. Това е публична институция. Хората имат право да видят и да решат. Никой не ги задължава под строй да си теглят парите от частните фондове, обясни Масларова.

Хората са много объркани и искам да обясня. Осигурените лица имат право да прехвърлят своите пари, но никой не може да ги задължи. Новите лица, които влизат на пазара и започват да се осигуряват, ще имат възможност да избират между НОИ и частния пенсионен фонд. Да проучат, да се интересуват и да преценят къде да влагат парите си. Те могат да държат парите си в частен фонд и 2 дни преди да се пенсионират, да прехвърлят парите си в НОИ. Не е истина, че няма да има право на движение на средствата и, че става въпрос за национализация, категоричен беше Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4440 |18.12.2014 Съдия Желявска: Оставките няма да решат проблема . 1| 3952 |18.12.2014 Павлова: България няма да загуби нито един лев по ОП „Регионално развитие” за 2014 г. . 2| 4063 |18.12.2014 Калфин: Няма да местя партидата си от частните фондове в НОИ . 29| 5151 |17.12.2014 Цветанов към Гечев и Цонев: Като няма аргументи идват личните нападки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads