Реклама / Ads
14| 6203 |19.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия обмисля идеята за газов хъб на българска територия

.
Теменужка Петкова
По време на телефонен разговор между министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и руския енергиен министър Александър Новак е станало ясно, че руската страна е готова да обсъди идеята за газов хъб на наша територия, ако получи това като официално предложение от Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
 
Петкова е посочила, че Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор. Тя е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“.

„За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода”, каза тя. Петкова бе категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Александър Новак е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода.  Министър Петкова е отговорила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

„Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция”, подчерта министър Петкова. Тя поясни, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5321 |10.12.2014 Медведев: Санкциите срещу Русия носят 40 млрд.евро загуби за европейската икономика . 3| 6384 |27.11.2014 Ангелкова преговаря с Турция, Русия, Китай за визите . 14| 6319 |23.11.2014 Министърът на туризма: Обмисляме Крисия да стане лице на България . 1| 6521 |22.07.2014 Търгуват с опасни кремове от Русия и Швейцария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads