Реклама / Ads
2| 4204 |19.12.2014 НОВИНИ

Николай Ненчев спря поръчка за 4 млн. лв. за униформи

.
Николай Ненчев
Военният министър Николай Ненчев спря в петък гражданското неподчинение и готвената блокада край Калофер на пътя София - Бургас от 140 служители на държавната фирма "Интендантско обслужване" ЕАД, след като пое ангажимент да анулира дадената на частна фирма обществена поръчка за ушиване на нови униформи за Българската армия за 3 978 000 лв.
 

Поръчката е била спечелена на 20 октомври от софийската фирма фирма "Лортън" ЕООД, а "Интендантско обслужване" ЕАД-Калофер не е била допусната до конкурса, защото не отговоря на едно от условията в него - да има 80 % оборот от поръчки на МО. Оборотът на създаденото за нуждите на МО държавно предприятие имало едва 360 000 лв. приходи от поръчки от МО от общия оборот от 1,7 млн.лв.

 

"Останалите пари са от поръчки на ишлеме за военни и полицейски униформи за Италия, Чехия, Кувейт, Франция и Белгия. Парите от "Интендантско обслужване" хранят 1/3 от семействата в Калофер и затова тази поръчка е много важна за нас. Не е нормално обществени поръчки на МО да се печелят от едни и същи фирми с 20-ина шивачки, които след това да наемат нашите работнички като подизпълнители за жълти стотинки, а милиони левове да изтичат в частни джобове. Час по-скоро трябва да се сложи край на тази корупционна практика. През май 2014 г. в Закона за обществените поръчки (ЗОП) бе направена промяна, която дава възможност те да се възлагат без провеждане на търгове на държавни предприятия със 100% собственост на съответното ведомство - в случая МО", коментира пред Труд кметът на Калофер Румен Стоянов.

 

"Практика на предишните ръководства на МО е било едни и същи фирми да печелят, а после те да възлагат работата на подизпълнители в лицето на "Интендантско обслужване", потвърди и военният министър Николай Ненчев. "Ще направим всичко възможно под една или друга форма въпросната поръчка да бъде анулирана. Обсъждаме възможност за нова поръчка за облекло през 2015 г.", допълни министър Ненчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 16594 |19.12.2014 Фабриката на Булгартабак в София спря, Пеевски бесен . 1| 4282 |17.12.2014 Мохд Абуаси пред Фрог: Израел натисна Николай Младенов да изгони депутатите от „Хамас” . 2| 4935 |16.12.2014 Дерайлира товарен влак, спряно е движението между гарите Бойчиновци и Ракево . 62| 11561 |11.12.2014 Николай Цонев поиска затвор за д-р Тренчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads