Реклама / Ads
4| 4191 |20.12.2014 НОВИНИ

Ирина Бокова: 50 млн. деца в света не са стъпвали в училище

.
Ирина Бокова
Близо 50 млн. деца в света не ходят на училище. Детското образование е един от големите приоритети на ЮНЕСКО в световен мащаб, заяви генералният директор на световната организация Ирина Бокова по Дарик.
 

 По думите й ЮНЕСКО усилено работи и за обучението в засегнатите от ебола африкански общности - за това как да се предпазват от смъртоносната болест. На много места са открити и местни радиостанции, от които звучат образователни предавания за превенция от ебола и други болести като СПИН.

 

„2014 г. мина много бързо. Беше много тревожна - това бе първата година на моя втори мандат. Година, в която имаше и добри неща, и много опасни неща се случиха в света. ЮНЕСКО като организация, не е най-богатата, но е най-голямата организация, с най-широк мандат в системата на ООН, без съмнение беше засегната. Бих могла да отбележа събития, които за мен са много вълнуващи, като голямото честване, което направихме по случай 100 години от рождението на Борис Христов, с един великолепен концерт на Старозагорската опера, до моето пътуване в Багдад, в Ербил - едни от най-горещите точки в света, с моите разговори с преследваните малцинства”, заяви Бокова.

 

По думите й в света има 50 милиона деца, които не ходят на училище: „Говоря за начално училище. Има още толкова, които не продължават средното си образование. Голямата част от тях са момичета. Това е нещо абсолютно недопустимо, ако ние искаме в света да има мир, да има някакво развитие нормално, да бъде опазена околната среда, да бъде подобрено състоянието на здравеопазването в много страни. Това беше в основата на разговорите и това събитие, в което участвах в Париж, заедно с кметицата на Париж и Мелинда Гейтс - това е  да призовем за по-добро здравеопазване в света, като го свържем с  образованието. Ако една млада майка  има поне начално образование, то нейното дете има 50% повече шанс да оживее след 5-годишна възраст”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4777 |18.12.2014 Лавина от дарения за безработен татко и децата му . 3| 4424 |18.12.2014 Шарков: Децата в България умират повече отколкото в ЕС . 2| 4146 |16.12.2014 Ужас по сиропиталищата! Деца посягат на живота си като последно спасение . 0| 4132 |14.12.2014 Спасиха три деца край местността "Сините камъни" след мащабно издирване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads